Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNICE, ZABORAVITE NA PLASTIČNE FLAŠE I ČAŠE: Mogu da utiču na razvoj bebe, evo čime je najbolje da ih zamenite

Trudnice bi trebale da izbegavaju korišćenje plastičnih flaša, čaša i ostalog jednokratnog pribora, stručnjaci su objasnili zašto.

 Flaša, čaša, voda Izvor: Shutterstock

Stručnjaci preporučuju trudnicama da za svoje piće koriste staklene čaše i flaše ili limenke. Ono što, kako kažu, treba da izbegavaju su plastične čaše i flaše.

Istraživanje je pokazalo da mikroplastika može da uđe u organe fetusa. Ove mikroskopske čestice koje nastaju kao rezultat razgradnje plastike ulaze u ljudski krvotok i prodiru u placentu.

Filip Demokrit, stručnjak za nononauku i bioinženjering životne sredine sa Univerziteta u Nju Džerziju, radio je istraživanje o mikroplastici i fetusima, doduše na pacovima, ali je došao do važnog saznanja. 24 sata nakon što trudna životinja proguta plastiku, mikročestice mogu da se pronađu u posteljici.

"Što je još važnije, pronašli smo ih u svakom organu fetusa, što ukazuje na potencijalne posledice po njegov razvoj", rekao je.

 Trudnica, mučnina, voda
Trudnica pije vodu
Izvor: Shutterstock

Podsetimo, komadi mikroplastike nije moguće da vidimo golim okom. Ranije istraživanje je pokazalo da plastične čestice koje su pronađene u ljudskim tkivima mogu da ometaju proizvodnju određenih hormona.

"Nemojte da brinete ako sedite u plastičnoj stolici, ali najbolje bi bilo da izbegavete sve što je jednokratno i dolazi u kontakt sa hranom, kao što je korišćenje plastičnih posuda u mikrotalasnoj pećnici. Vratimo se staklu", dodali su stručnjaci.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica