Imena za decu se biraju po tome šta se roditeljima sviđa, koje je moderno, koje pristaje uz prezime ili koje nosi simboliku koja vam odgovara. Ukoliko ste baš ljubitelji simbolike i kada smišljate ime za dete volite prvo da pogledate njegovo značenje, donosimo vam neke sjajne predloge.

Ova 4 imena imaju značenje 'dar božiji' ili 'čudo', lepa su i uvek aktuelna:

Iva

Često ime kod nas i jedno od najpopularnijih kratkih ženskih imena. Oblik je imena Ivana. Značenje imena je Bog je milostiv ili dar od boga, što se može tumačiti i kao čudo.

Dorotea

Ovo žensko ime grčkog porekla ima isto značenje kao i ime Teodora, dar božji. Oba imena u osnovi su nastala od istih reči, theos, što znači Bog, i reči doron, što znači dar. Ostali su oblici ovog imena Dora, Dorja i Doroteja.

devojčica-ljluljaška.jpg
Shutterstock DEvojčica se ljulja

Matej

Klasično muško ime koje ne gubi svoju popularnost. Značenje ovog imena grčkog porekla nastalo je od grčke reči matthias, što znači božji dar. Ostali oblici ovog imena su Mateja, Mateo, Matija, Matea.

Mira

Postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mira najverovatnije je nastalo od reči mir. Poznato je i da je ime Mira umanjenica od imena Mirjana. Prema latinskom tumačenju, Mira znači predivna. No, u engleskom jeziku to ime može biti skraćenica od reči miracle (čudo).