Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA PRESTAJU JUTARNJE MUČNINE? Važni saveti za zabrinute trudnice

Jutarnje mučnine su česte kod velikog broja trudnica. Sasvim je razumljivo što se pitate do kada one traju i kada je vreme da se obratite lekaru.

  Izvor: Shutterstock

U toku rane trudnoće, može se činiti da ne prestajete da trčite u toalet zbog mučnina. To je u najvećem broju slučajeva normalna pojava, a sa tim se susreću mnoge buduće mame.

A do kada traju jutarnje mučnine?

Kod najvećeg broja žena, mučnine će prestati oko trećeg meseca trudnoće. Obično je to u periodu između 12. i 14. nedelje.

Ipak, postoje i žene koje nisu te sreće. Kod malog broja njih mogu se nastaviti i tokom drugog, pa čak i tokom trećeg trimestra.

Da li je u redu da mučnine odjednom prestanu?

Da, moguće je. Jednog jutra se probudite, a one su preko noći prestale. Takođe, može se desiti i da se postepeno smanjuju, sve dok u jednom momentu ne primetite da su potpuno prestale.

Mnoge žene čak i ne primete da se sve primirilo. Ukoliko prestanu odjednom, nemojte odmah da pomislite da se bebi nešto dogodilo. Nije.

Da li mučnine mogu prestati pa ponovo početi?

Da, moguće je da se i ovo dogodi. Tu su obično uključeni i drugi faktori, poput hrane koju ste jeli, ili ako pak niste jeli ništa.

Da li jutarnje mučnine utiču na moju bebu?

Oko ovoga ne treba da se brinete. Mučnine ne utiču na bebu u vašem stomaku. Sasvim je razumljivo što se pitate da li toliko naprezanje i povraćanje deluje na bebin razvoj, ali svi podaci ukazuju na to da ne postoji razlog za brigu.

Ukoliko se dešava da povraćate non-stop i nijednu hranu ne zadržavate u organizmu, tada bi trebalo da se obratite lekaru. Postoji stanje koje se naziva Hipermesis gravidarum, a koje je moguće u trudnoći.

Lekari savetuju da se ne brinete mnogo ukoliko ne možete zbog mučnine da se hranite savršeno zdravo ili pak dovoljno. Jedite ono što vam prija i od čega vam se mučnine smiruju.

U kom trenutku treba da se obratim lekaru zbog neprestane mučnine?

Kada osetite da više niste u stanju da se nosite sa jutarnjim mučninama, tada je vreme da se obratite lekaru.

On vam može dati lekove koji će delovati na mučnine, a koji su sigurni za trudnice.

Nažalost, neke mame se susretnu sa prejakim mučninama koje zaista mogu da vam naškode. Zato lekari govore da treba da se javite ako:

- Niste mogli da zadržite hranu ili tečnost u roku od 24 sata

- Mokraća vam je tamnije boje

- Niste piškili više od osam sati

- Osećate veći umor, vrtoglavicu ili nesvesticu kada stojite

- Imate bolove u stomaku

- Imate temperaturu višu od 38 stepeni celzijusa

- Povraćate krv

Stanje jačih mučnina naziva se Hipermesis gravidarum. Uz odgovorajući tretman koji vam odredi lekar, moći ćete mirnije da prolazi kroz trudnoću i uživate u tom blagoslovenom stanju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica