Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beba sve do 8. nedelje ima repić: Neverovatne promene fetusa od začeća do porođaja

Da li ste znali kroz kakve sve neobične promene prolazi bebica iz nedelje u nedelju trudnoće?

  Izvor: Foto: Shutterstock 1144632296

Ljudsko je telo je čudesno i sposobno za neverovatne stvari. Ipak, ono što nas uvek iznova fascinira je sposobnost stvaranja novog života i način na koji dolazi do oplodnje i način na koji se plod razvija u maternici. Evo šta se sve događa sa bebom od njenog začeća do porođaja.

1. Prvi otkucaju srca počinju u 5. nedelji života fetusa, a celo srce veličine vrha šenadle. Tokom 5. nedelja srce naraste čak milimetar do dva.

2. U 9. nedelji fetus počinje otvarati usta, polako se razvija refleks za hranjenje i sisanje, a u 3. mesecu fetus već može sisati.

Povezane vesti

Povezane vesti

3. U 6. nedelji beba je veličine 6 mm i još ima repić, sve do 8. nedelje.

4. I fetusi piške. Prvi put se to događa oko 9. nedelje trudnoće.

5. Svi fetusi imaju brkove, a reč je o paperjastoj dlaci koja prekriva celo telo od 15. nedelje pa nadalje, a posebno je izražena na području nausnice - dakle, fetusi imaju brkove. Nestaju neposretno pre rođenja. Svi sisavci imaju takvu vrstu dlakavosti dok su u maternici, a jedino je ljudska beba gubi pre rođenja.

6. Svaki fetus ima jedinstveni otisak prsta, koji počinje da se primećuje oko 10. nedelje života u majčinoj utrobi.

7. Fetusi otvaraju i zatvaraju oči, a ova aktivnost počinje od 12. do 14. nedelje. Otprilike u isto vreme bebice polako počinju dodirivati prstićima svoje lice i stavljati povremeno ručice u usta.

8. Fetusi zevaju. I čine to često, jednom do tri puta u sat vremena, a kreću sa 'dosađivanjem' oko 13. nedelje.

9. Oko 13. nedelje počinju da plaze jezik.

10. U 11. nedelji su spremni za manikir jer - počinju rasti noktići na prstima! A u 14. nedelji za pedikuru - jer počinju rasti noktići na nogama!

11. Njihovo srce je kao brzi voz, u 15. nedelji pravi 150 otkucaja u minuti!

12. Koža fetusa se sama isceljuje. Ako se slučajno kod punkcije povredi koža fetusa, jako brzo se zaceljuje i ne ostaju ožiljci.

13. Devojčice kao fetusi oko 20. nedelje proizvedu 7 miliona polnih jajnih ćelija. Kada se rode, imaju ih 2 miliona, a u pubertetu oko 400 000. To je sasvim dovoljno, jer žena ovulira oko 400 puta tokom života.

14. Testisi kod muških fetusa proizvode visoku količinu testosterona od 12. do 24. nedelje.

15. Bebe u materici tokom poslednjeg tromesečja prekrivene su vernix caseosaom. Reč je o finom sloju koji je sličan maslacu, a nakon rođenja ostaje na bebi još nekoliko dana.

16. Svi fetusi do 20. nedelje imaju istu boju kože, a tek oko 23. nedelje svaka beba počinje dobijati svoj ton kože.

17. Bebe u materici uglavnom spavaju, jer tako mozak dobija energiju za razvoj i formiranje. Ipak, od 26. nedelje dolaze i faze budnog stanja koje traju do 20 minuta u sat vremena.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica