Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnoća nakon pobačaja: Kada je vreme da objavim vesti porodici i prijateljima?

Da li reći odmah ili sačekati da trudnoća odmakne? Znamo koliko ova odluka može biti teška za vas.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1196187574

Trudnoća nakon pobačaja može biti spoj najlepših emocija i velike brige. Jasno je da ste ovoga puta u strahu kako će sve to napredovati i da li će doći do ponavljanja prethodnog scenarija.

A onda sledi i ono redovno pitanje - Kada da kažem drugima za trudnoću? Da li da sačekam da trudnoća napreduje ili da prosto kažem odmah?

Povezane vesti

Povezane vesti

Važno je da napomenemo da pravo vreme ne postoji.

Kada bi trebalo da kažem partneru da sam trudna?

Možda ćete želeti da mu kažete vesti čim vidite pozitivan test. Postoje i žene koje su želele da sačekaju.

"Nedelju dana nisam znala šta da radim. Skoro sam prošla kroz pobačaj i bilo mi je teško da pričam o tome, trebalo mi je vremena pre nego što sam rekla suprugu", otvoreno je rekla jedna mama.

Šta god da bude vaša odluka, nemojte da se zbunite ako on ne bude reagovao kako ste očekivali. Neki ljudi lako postanu optimistični, ali postoje i oni koji su još uvek u strahu.

Sve što ste doživeli bio je veliki bol i za njega. Gubitak koji ste doživeli vas može mnogo zbližiti.

Kada treba da kažem porodici i prijateljima da sam ponovo trudna?

Imajte na umu jedno - ovo je vezano za vas, a ne za njih. Ukoliko želite da čekate neko vreme pre objave vesti, to je vaša odluka i to je sasvim u redu.

Potpuno je razumljivo da se plašite ponovljenog scenarija i da ne želite da objavite vesti dok ne budete potpuno sigurni da je sa bebicom sve u redu.

Ipak, podrška najbližih je mnogo važna. Ukoliko sami imate potrebu da pričate sa nekim, to je sasvim u redu i prijaće vam da imate nekoga uz sebe.
Možda vas baš priča sa porodicom i prijateljima oslobodi strahova i brige, podstakne vas da gledate pozitivno i da se opustite.

Kada je vreme da objavim trudnoću na društvenim mrežama?

Nemojte se pritiskati ovim. To što drugi rade i objavljuju, ne znači da morate i vi ukoliko to ne želite.

Uvek je važno da pratite sopstveni osećaj. Ukoliko ste u strahu i brinete se, možda je bolja opcija da sačekate sa objavom vesti.

Šta ako poslodavcu moram da kažem pre nego porodici i prijateljima?

Ovo zaista može biti nelagodna situacija za trudnicu, bez obzira na to da li ste imali pobačaj pre ili ne. Pobačaj će svakako otežati razgovor sa poslodavcem, naročito što će sa sobom nositi mnogo emocija.

Ipak, stavite svoje zdravlje na prvo mesto. Ukoliko vam je potrebno da budete odsutni zbog pregleda, važno je da ukažete na to.

Podrška i pomoć kolega će vam mnogo značiti u ovakvoj situaciji.

Kako da se nosim sa reakcijama ljudi?

Kada objavite lepe vesti, pripremite se na različite reakcije. Neki će biti vrlo entuzijastični, a postoje i oni koji će instinktivo reagovati kroz strah i govoriti vam da budete oprezni.

Većina, naravno, želi da vam pruži podršku, imajte to na umu.

Kada je objava vesti o trudnoći u pitanju, važno je da znate da je to potpuno vaš izbor. Treba da kažete drugima onda kada vi to želite. Niste dužni da govorite sve dok se i sami ne budete osećali dobro. 

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica