Intrauterina fetalna smrt je klinički izraz za mrtvorođenče, smrt bebe u materici. Termin se obično odnosi na smrt ploda koja se dogodila u 20. nedelji i nakon toga.

Ranije izgubljene trudnoće smatraju se pobačajima i lekari ih različito tretiraju. Na primer, roditelji mrtvorođene bebe dobiće izvod iz matične knjige rođenih i umrlih, dok oni koji nose pobačeni fetus neće.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, fetalna smrt se dešava otprilike kod jedne od 100 trudnoća. Od 20. do 27. nedelje se češće dešava intrauterina fetalna smrt, nego u kasnijem dobu.

Fetalna smrt se u svetu različito definiše, na osnovu gestacijske starosti i težine fetusa. Ponegde se prag može kretati od 16. nedelje do 26, a bebina težina mora imati 400 - 500 grama.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, u svetu je 2015. bilo 2,6 miliona mrtvorođenih, sa više od 7 178 umrlih dnevno. Najviše se dogodilo u zemljama u razvoju. 28 odsto se dogodilo u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. 

Uzroci koji dovode do fetalne smrti

Otprilike svaka četvrta fetalna smrt je neobjašnjiva i ne zna joj se uzrok. Ipak, postoji određeni broj problema koji dovode do fetalne smrti:

- genetske abnormalnosti

- abrupcija posteljice i drugi poremećaji placente

- disfunkcija placente koja dovodi do ograničenja rasta fetusa

- komplikacije pupčane vrpce

- ruptura materice

Koji su faktori rizika

Postoji nekoliko faktora koji mogu izazvati ovu komplikaciju kod žena.

- Majčino zdravlje - vaše opšte zdravlje i blagostanje su ključni u određivanju vaše sposobnosti da mogli da iznesete trudnoću do kraja. Hipertenzija, dijabetes, lupus, bolesti bubrega, poremećaji štitaste žlezde i trombofilija samo su neki od uslova povezanih sa intrauterinom fetalnom smrti. Pušenje, alkohol i gojaznost takođe mogu doprineti.

- Rasa i etniča pripadnost - ovi faktori takođe igraju ulogu, kako u pogledu genetskog rasporeda, tako i socioekonomskih barijera koje sprečavaju neke majke da pristupe prenatalnoj nezi. Kod afroameričke žene danas ima dvostruko više šansi da dođe do ovoga u odnosu na bele žene - s obzirom na njihov položaj u društvu i ekonomske nedaće sa kojima se susreću.

- Starost - žene starije od 35 godina češće se susreću sa smrću ploda od mlađih žena.

- Višestruka trudnoća - nošenje više od jedne bebe povećava rizik od fetalne smrti. Kao rezultat, kod žena koje se podvrgavaju vantelesnoj oplodnji, često se preporučuje da se po jedan embrion prenese po ciklusu kako bi se smanjila šansa za mrtvorođeno dete.

- Izloženost nasilju - nasilje u porodici može uticati na žene svih rasa, ali i ekonomskog položaja. Međutim, u siromašnijim zajednicama visoke stope nezaposlenosti, upotrebe droga i alkohola mogu se udružiti i dovesti do fetalne smrti.

- Istorija problema - ako je u prethodnoj trudnoći došlo do zastoja rasta fetusa i prevremenog porođaja, postoji veći rizik od fetalne smrti. U međuvremenu, žene koje su prethodno rodile mrtvorođenče imaju skoro 10 puta veće šanse da dožive još jednu ovakvu neprijatnost.

Ipak najvažnije je da ove komplikacije nisu rizične po zdravlje majke, ukoliko se otkriju i sankcionišu na vreme.

Kako da znam da se dogodila intrauterina fetalna smrt?

Najčešći znak mrtvorođenosti jeste kada majka više ne oseća pokrete svoje bebe. Ukoliko i vaš lekar potvrdi da je reč o mrtvorođenoj bebi, verovatno će vam predložiti dve mogućnosti:

- podsticanje porođaja lekovima, 

- prirodan porođaj mrtvorođenčeta

Ukoliko dođete u ovakvu situaciju, obavezno se obratite lekaru kako bi vam dao dalje smernice i kako biste svoje zdravlje sačuvali. Najvažnije je da idete na redovne preglede i da pratite trudnoću.

Ovo je jedna od najtežih stvari koju žena može doživeti u svom životu. Ukoliko je potrebno, ne libite se da potražite pomoć stručnjaka koji će vam pomoći da na psihološkom i emotivnom planu prebrodite bol. 

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)