Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada su jutarnje mučnine jače od 'normalnih': Šta je HYPEREMESIS GRAVIDARUM?

Vaše mučnine predugo traju, vrlo su intenzivne i ometaju vam normalan život? Nekada mučnine mogu biti ozbiljnije od 'normalne pojave' na početku trudnoće. Pogledajte o čemu se radi...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jutarnje mučnine su jedan potpuno normalan deo trudnoće. Bilo bi suludo reći da ih bilo ko voli.

Ma šta radili, kada se one jave, sve pogoršaju, a vrlo često vas i uplaše. Mnoge trudnice se zapitaju da li može biti problem ako su mučnine previše česte i mnogo dugo traju.

Povezane vesti

Povezane vesti

Da, nekada jutarnje mučnine zaista mogu biti simptom nečeg ozbiljnijeg, što i lekari mogu prevideti, jer su mučnine generalno česta i normalna pojava.

Hyperemesis Gravidarum je retko stanje, koje se javlja kod tek 3 posto trudnica, a karakteriše ga intenzivna mučnina, koja ne prolazi sa prvim trimestrom. Javlja se često povraćanje, a posledica toga je dehidratacija. Ovo stanje može trajati tokom cele trudnoće, a u mnogim slučajevima zahteva čak i hospitalizaciju, kako bi se trudnici obnavljala količina tečnosti i nutrijenata.

Odgovarajuća terapija je važna kako bi se sprečilo prevremeno rođenje deteta.

Problem je u tome što lekari vrlo često ne mogu da prepoznaju ovo stanje, jer sve izgleda kao prosto pojačano 'normalno' povraćanje. Mnoge trudnice se u tim momentima osećaju teško, zbunjeno, ali i usamljeno. Svesne su da nešto nije dobro, a ne mogu to da promene.

Važno je da znate - ako osećate ove simptome, vi niste to izmislile! Potražite mišljenje drugog doktora ukoliko zaista osećate da postoji problem.

Kako se leči ovo stanje?

U principu, ovo se ne može potpuno rešiti. Ne postoji magični lek koji će u potpunosti otkloniti mučnine, ali u velikom broju slučajeva, uz intravensku hidrataciju i ishranu, kao i uz odgovarajuću suplementaciju, povraćanje prestaje i trudnica može da nastavi svoj normalan život. Ipak, ona se mora držati određene ishrane i mora se dodatno odmarati. Kod nekih težih slučajeva, lekovi mogu kontrolisati mučnine.

Kako se još uvek ne prepoznaje jasno uzrok prekomernog povraćanja, važno je da budemo svesni da to zaista postoji. Odgovarajuća dijagnoza može mnogo pomoći budućoj mami da se smiri, ali i da može da vrati svoj život barem donekle u normalu.

Dakle, ukoliko vaše jutarnje mučnine postanu mnogo intenzivije i dugotrajnije nego što bi trebalo, ne dramatizujete. Potražite pomoć kako biste se u trudnoći osećale bolje.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica