Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pretpostavke naučnika: Žene koje nose dečake su u većem riziku od komplikacija u trudnoći

Na osnovu nekoliko istraživanja, naučnici su pronašli vezu između pola bebe i komplikacija, poput gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i prevremenog porođaja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ozbiljne komplikacije u trudnoći mnogo su češće ukoliko žena nosi dečaka, pretpostavljaju naučnici.

Nakon analize više od pola miliona rođenja u Australiji, istakli su da bebin pol može biti u vezi sa zdravljem kako majke, tako i deteta.

"Pol bebe ima direktu vezu sa komplikacijama u trudnoći", pisala je studija prvog autora doktora Petra Verburga, sa Istraživačkog instituta Robinson na Univerzitetu Adelaide u Australiji.

Dečaci imaju veće šanse da se rode ranije, što indikuje veliki broj zdravstvenih problema. Takođe, žene koje nose dečaka imaju veće tendencije da dobiju dijabetes tokom trudnoće (gestacijski dijabetes) i preeklampsiju, ozbiljno stanje visokog krvnog pritiska pred porođaj, rekao je autor studije.

Iako nije potpuno jasno zbog čega je to tako, "sve ukazuje na to da je genetski faktor u pitanju", istakao je Verburg.

Da zaključci zvuče istinito rekla je i doktorka Kerub Santana Rivas, neonatolog Dečje bolnice Niklaus u Majamiju, koja nije bila uključena u studiju. Rekla je da se ta razlika vidi i u njenoj praksi.

"Muški pol sa sobom nosi faktor rizika za mnoge komplikacije nakon rođenja, naročito kod preranog porođaja", rekla je Santana Rivas.

Rezultati su nastali pod uticajem ranijih studija, prema Verburgovim rečima. Potencijalno objašnjenje je da  jeplacenta, organ koji neguje fetus dok se razvija, drugačija kod dečaka i devojčica.

"Placenta je osnova za uspeh porođaja, to je organ koji praktićno pripada bebi, pa je genetski identičan sa bebom", rekla je koautorka studije Kler Roberts, još jedan od istraživača u Robinson institutu.

Povezane vesti

U prethodnim istraživanjima koja su uključivala normalne trudnoće, tim sa instituta je pronašao razlike prema polu u ekspresiji 142 gena placente. Istraživači su rekli da su defekti u razvoju i radu placente povezani sa komplikacijama u trudnoći.

Za novu studiju, Verburg i kolege su ocenjivali više od 574 000 australijskih rođenja od 1981. do 2011.

U poređenju sa devojčicama, dečaci su imali 27 posto veće šanse za prevremeno rođenje između 20. i 24. gestacijske nedelje, 24 posto veći rizik između 30. i 33. nedelje, i 17 posto za porođaj između 34. i 36 nedelje, prema ovoj studiji. 

Pored svega, gestacijski dijabetes je 4 procenta češći kod žena koje nose dečaka, a preeklampsija na porođaju je češća 7,5 procenata u odnosu na devojčice, istakli su istraživači.

Ipak, žene koje nose devojčice imaju 22 posto veći rizik od preeklampsije u ranoj trudnoći, što iziskuje prevremeni porođaj.

Povezane vesti

Ipak, istraživači pretpostavljaju da postoji veza između pola i porođajnih kompliacija, ali ne u smislu uzrok - posledica. To ne treba da zaplaši buduće mame, bez obzira na pol njihove bebe, istakao je Roerts.

Savet je, za sada, jednak za sve trudnice. Trebalo bi da se zdravo hrane i da održavaju zdravu telesnu masu pre začeća.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica