S druge strane, mnogi tvrde da ono ne mora nužno naškoditi vašoj bebi. Dakle, kakve su zapravo činjenice?

Značaj i mogući uzroci krvarenja u trudnoći

Skoro 20 odsto žena iskusi krvarenje tokom prvog trimestra trudnoće. Ono je obično u vidu mestimičnih mrljica na donjem vešu, a mnogo ređe nalik menstrualnom krvarenju. Može biti izazvano samom implatantacijom fetusa u matericu ili uobičajenim hormonskim poremećajem. Takođe, usled pojačanog krvnog pritiska unutar vagine, čak i seksualni odnos može biti uzrok mestimičnog krvarenja.

Šta možete učiniti povodom toga?

Ukoliko primetite krvarenje u prvom trimestru, najpre se obratite svom lekaru koji će vam odmah zakazati pregled. Pored toga, nosite uloške sa sobom i oslušnite svoje telo - da li osećate još neke simptome, počev od vrtoglavice do neuobičajenih grčeva u stomačnom predelu. Kada i to proverite, a sve je u redu, vreme je da se opustite.

Mišljenje stručnjaka

"Više od polovine žena koje se susretnu sa krvarenjem na samom početku nesmetano nastave sa trudnoćom", ističu lekari.

Upozorenje

U nekim slučajevima, izvorni uzrok krvarenja ne može biti sprečen, posebno ukoliko je reč o spontanom pobačaju. Zbog toga, treba biti izuzetno oprezan i delati brzo – vaše i bebino zdravlje može biti narušeno.  Ne ignorišite krvarenje ukoliko do njega dođe i nikako ne odlažite posetu svom lekaru.