Kada su saznali da će dobiti bebu bili su presrećni. Onda se desilo nešto čemu se niko nije nadao i njihov san se pretvorio u najveću noćnu moru. Bebino srce je prestalo da kuca, ali ipak je moralo da dođe do porođaja.

Gabrijela i Meti su bili dobri prijatelji 10 godina. A, onda su se zaljubili. Ubrzo je stigla vest da je Gabrijela u drugom stanju, što je samo uvećalo njihovu sreću. Dok nije došla 39. nedelja trudnoće, kada je Gabrijela shvatila da se devojčica u njenom stomaku, koja je trebalo da se zove Popi, nije ritnula ceo dan. Ujutro su saznali da se otrovala u materici i umrla.

- Ovo stanje je veoma retko, zato i želim da što više mama čuje sve o njemu. Ne želim da iko prolazi kroz ono kroz šta smo mi - rekla je Gabrijela, koja je saznala da boluje od intrahepatične holestaze tek kada je bilo kasno.

- To što smo izgubili Popi je najstrašnija stvar koja nam se ikad dogodila. Nijedna majka ne bi trebalo da nosi svoje dete devet meseci u stomaku, da bi na kraju napustila bolnicu bez bebe - rekla je Gabrijela, koja želi da skrene pažnju da se takve stvari ipak događaju.

Jednog uobičajenog dana, ona i Meti su krenuli u šoping. U tom trenutku Gabrijela je nosila Popi 39 nedelja i dva dana u stomaku - tog dana beba se nije ritnula. Majka je odmah posumnjala da nešto nije u redu.

- Sledećeg jutra odveli su me na skener... Doktor se okrenuo ka nama i rekao: "Žao mi je, ne vidim otkucaje srca vaše bebe" - priseća se Gabrijela, koja nije ni slutila da baš njoj može ovako nešto da se dogodi.

Najstrašnije za ove nesuđene roditelje bilo je to što su kroz porođaj ipak morali da prođu.

- Saznanje da ću se poroditi bilo je jezivo. Ne sećam se tačno svega, pokušala sam da se blokiram, jer sam bila prestravljena - navodi Gabrijela, koja je uvek zamišljala da će taj dan biti najsrećniji u njenom životu.

Nasuprot tome, bio je izuzetno težak.

- Kada su je stavili na moje grudi nisam mogla ni da je pogledam... Postojala je samo tišina - kaže ona.

Gabrijelina trudnoća proticala je bez problema. Ono što je bilo neuobičajeno jeste slab svrab u predelu stomaka. Baš to bio je simptom Intrahepatične holestaze, zbog kog Popi nije preživela.

- Majke koje su izgubile decu ne bi trebalo da se stide da pričaju o tome. Uprkos svemu mi smo postale mame i treba da budemo ponosne na našu decu - zaključuje Gabrijela.

Više o holeostazi, pročitajte u tekstu: