Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dileme trudnica: Da li je normalno da mi se još uvek ne vidi trudnički stomak?

Gotovo svaka buduća mama složiće se da tek onog trenutka kada njen stomak postane vidljiv ima utisak da je u drugom stanju. Međutim, šta ako je trudnoća već odmakla, a vaš stomak i dalje ne izgleda "veliko"?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ne postoji određeno vreme kada bi na budućim mamama trebalo da bude primetno da su u drugom stanju, s obzirom na to da je svačije telo drugačije. Sve dok doktor koji vodi vašu trudnoću smatra da se beba pravilno razvija, nema potrebe da budete zabrinuti.

Trudnicama koje očekuju svoje prvo dete stomak bi mogao da postane vidljiv nešto kasnije, s obzirom da mišići nisu već rastegnuti usled prethodne trudnoće. Osim toga, visoke žene ili one koje imaju veći torzo mogu imati manji trudnički stomak, jer njihovo telo ima više prostora za bebu. Izgled vašeg stomaka može takođe zavisiti i od položaja bebe u materici. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Kako bi utvrdio da je sa bebom sve u redu, vaš lekar će koristiti različite metode merenja, koje nemaju veze sa vašim fizičkim izgledom. U prvom trimestru se meri širina karlice kako bi se utvrdila koliko ima prostora za vašu rastuću matericu.

Oko 20. nedelje na lekarskim pregledima počinje da se meri fundalna visina (udaljenost od vrha materice do stidne kosti, koja služi za praćenje rasta ploda), a nakon 20. nedelje veličina bi trebalo da odgovara vašem terminu. 

Buduće mame koje su u drugom stanju po prvi put obično primete stomačić između 12. i 16. nedelje trudnoće, dok one koje očekuju drugo ili treće dete mogu da dobiju stomačić već od šeste nedelje.

Gojaznim mamama obično treba nešto više vremena da fizički primete da su u drugom stanju.

Najveći problem je zapravo taj što trudnice često slušaju tuđa mišljenja i komentare koji su često kontradiktorni, ističe ginekolog Lori Greg.

"Gotovo da ne postoji trudnica koja smatra da je njen stomak odgovarajuće veličine - ili misle da je prevelik ili da je premali", objašanjava doktorka Greg i dodaje da se u većini slučajeva ispostavi da je sve u savršenom redu.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica