Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mamin stomak kao prva škola: Beba oseća i uči kroz iskustvo i interakciju s majkom

Na spomen učiteljice svi se obično prisetimo prvog razreda osnovne škole, ali činjenica je da nam je prva učiteljica naša majka!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom trudnoće majka se povezuje s detetom, a ono uči kroz sve što majka doživljava.

"Naša prva škola je majčin stomak!", kaže Irena Orlović iz Hrvatske, mama troje dece i autorka web-aplikacije za rano podsticanje intelektualnog razvoja "Pametnica". Istraživanja su pokazala da već i fetus percipira najveći deo onoga što doživljava njegova majka. Otkucaji majčinog srca umirujuće deluju na dete, a stres deluje negativno.

Povezane vesti

Međutim, nastavlja Orlović, u majčinoj utrobi i detetov mozak brže raste, fizički i funkcionalno, nego u bilo kojoj drugoj fazi života.

Dr sc Erden Radončić, specijalista ginekologije, kaže da se neuroni u prvoj polovini i tokom cele trudnoće intenzivno umnožavaju i stvaraju mrežu, ali to je istina i za sva druga tkiva i organe.

"Prema dosadašnjim potvrđenim istraživanjima, tokom trudnoće uglavnom se stvaraju primarni centri vitalno važnih funkcija, dok se kora (asocijativni centri i više moždane strukture kore mozga koje nas toliko razlikuju od ostalih sisavaca) stvaraju još i dve godine nakon porođaja. Zato je ne samo rani intrauterini razvoj, nego i kasniji tok trudnoće, kao i rani postporođajni period jednako važan u razvoju gotovo svih moždanih struktura", objašnjava ginekolog.

Još dok je u majčinom stomaku, majka se povezuje s njim, a fetus oseća i uči kroz iskustvo i interakciju s majkom. Novorođenče će promeniti svoje ponašanje kako bi “reklo” svojoj majci da mu pusti neku određenu muziku ili ispriča priču koju mu je ona čitala tokom trudnoće.

Povezane vesti

"Dete će radije jesti hranu koju je majka jela u trudnoći jer je već naviknuto na te ukuse. Takođe će pokazati veću sklonost prema maminom glasu", kaže Irena Orlović dodajući kako je naučno dokazano da deca čije su majke imale depresiju u trudnoći takođe mogu imati neke oblike depresivnih stanja kasnije u životu. Osećaj mame duboko se utire u strukturu ćelija i zato je vrlo važno biti podrška budućim majkama", zaključuje Irena.

Bebe u stomaku prepoznaju i pamte i očev glas

Ako se majka boji oca i na njegov glas reaguje strahom, materica se steže i dete uči da taj glas nije prijateljski. Isto tako, otac koji je podrška majci tokom trudnoće i porođaja, gradi snažnu emocionalnu povezanost s detetom i pozitivno utiče na psihički razvoj deteta.

Neprocenjiva iskustva

Fetus oseća i pamti kroz interakciju s majkom, pa je kasnije ponašanje deteta povezano s onim što je osećalo u majčinu stomaku.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica