Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Primeri najčudnijih imena u Srbiji: Da li biste ovako nazvali svoje dete?

Iako su Milica, Jelena, Marija, Mirjana, Dragana, Nikola, Milan, Aleksandar neka od najučestalijih imena u Srbiji, roditeljska kreativnost u ovom domenu poslednjih godina se znatno povećala.

  Izvor: Foto: Sutterstock

Od imena glavnih likova iz filmova i serija, preko naziva godišnjih doba, srpska deca danas dobijaju imena na svakojake načine. Tako možemo upoznati Pahuljicu, Šeherezadu i Svilu. Neka od imena sa kojima se možemo susresti jesu data i po vremenskim prilikama, kao što su Kiša, Duga ili Oblak.

Povezane vesti

U Beogradu je zabeleženo i nekoliko Tarzana, a pojavljuju se i imena poput Zmaj, Perun, Brestolik, Jezdivoj, Krunodrag, dok u Nišu možemo čuti za Nedelju, Mitra, Vidaka, Romana, pa čak i Bekama.

Ako roditelji preteraju...

U Srbiji postoji zakon koji dozvoljava matičaru da odbije ime, ako proceni da dete zbog istog može imati problem.

Danas neki roditelji deci daju imena prema svojim precima, pa su ponovo među nama Mašinke, Lovorke, Carne, Ikonije, Grlice, Golubovi, Jefimija, Makarije, Nikodim, Pelagija, Oprolećovana i Omiljena.

Povezane vesti

Običaju davanja neobičnih imena svojoj deci nisu odolele ni neke naše poznate ličnosti. Zdravko Čolić je svoju ćerku nazvao Una Zvezdana, deca Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića nose imena Vila Evandelina i Lav Grigorije. Deca našeg poznatog političara Čedomira Jovanovića, takođe, imaju neobičnija imena: sin Mihajlo Lajf, a ćerke Jana Hart, Zora Fejt i Andelija Fej.

Povezane vesti

Takođe sve je zastupljenije davanje stranih imena deci kao što su: Kijara, Zoi, Evelin, Adelin, Aleksandar Kristofer, Marija Magdalena, Bogorodica. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica