Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporuke Ministarstva zdravlja o ishrani u trudnoći

Ministarstvo je posetilo buduće mame na opšte napomene o ishrani u trudnoći, ističući da stanje uhranjenosti i povećanje telesne mase tokom trudnoće imaju značajan uticaj na njen tok i ishod. Pogledajte tabele koje vam mogu pomoći ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ishrana u trudnoći je od izuzetnog značaja, obzirom da od pravilne ishrane umnogome zavisi normalan rast i razvoj ploda, očuvanje zdravlja trudnice, kao i uspostavljanje laktacije.

VIŠE: Ishrana trudnica: Hrana koja loše utiče na razvoj bebinog mozga

Iako u toku trudnoće i dojenja postoje izvesne metaboličke promene, osnovni principi pravilne ishrane koji važe za opštu populaciju, važe i tokom trudnoće i dojenja. Stanje uhranjenosti i povećanje telesne mase tokom trudnoće, imaju značajan uticaj na tok i ishod trudnoće. Pothranjenost (nedovoljna telesna masa), kao i nedovoljno povećanje telesne mase tokom trudnoće predstavlja faktor rizika za preterminski porođaj, poremećaje razvoja ploda i teškoće u uspostavljanju laktacije.

VIŠE: Žitarice u ishrani trudnica

Sa druge strane, trudnice koje su gojazne i/ili imaju preveliki porast telesne mase u toku trudnoće, češće razvijaju hipertenzivne poremećaje u toku trudnoće (uključujući i preeklampsiju i eklampsiju), trudnoće im se češće završavaju carskim rezom, rađaju decu prevelike telesne mase.

VIŠE: Meso u ishrani trudnica

Preporučeni porast telesne mase u trudnoći zavisi od uhranjenosti žene pre trudnoće. Za procenu stanja uhranjenosti, koristi se indeks telesne mase (BMI = TM [kg]/ TV [m2]).

Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći?

VIŠE: 6 važnih namirnica za buduće mame

Koliko kalorija uneti u drugom stanju i laktaciji?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica