"Najpre, nemojte paničiti", počinje svoj savetodavni tekst Vinderova. "Malo je verovatno da će seksualni odnos poremetiti ili oštetiti vaš bebu."

Kako ova dula objašnjava, beba je zaštićena u materici, a tokom trudnoće je cerviks zatvoren čepićem sluzi, dok je beba okružena toplom plodovom vodicom u amnionskoj kesi.

"Zato ni ne pomišljajte da biste tako mogli povrediti svoju bebu", piše Keli Vinder i napominje da je mit to da seksualni odnos uzrokuje pobačaj, ali napominje da lekari često savetuju ženama koje su već imale spontane pobačaje da tokom prva tri meseca trudnoće treba da se uzrdžavaju od seksa – za svaki slučaj.

Krvarenje nakon odnosa

U predelu karlice ima, u drugom stanju, daleko više krvi nego inače, kaže ova dula. Sitni krvni sudovi bogato dopremaju krv u ovaj deo tela, uključujući i mekani deo oko cerviksa. Ponekad, prilikom seksualnog odnosa, može doći do pucanja tih tankih krvnih sudova, zbog čega se može pojaviti krv – u kapljicama ili u slabom mlazu. To se naročito događa kada je odnos nešto grublji, ali nežniji seksualni kontakt ne garantuje da neće doći do krvarenja.

Vinderova preporučuje i upotrebu lubrikanata, a idealnim sredstvom smatra kokosovo ulje, koje je potpuno prirodno i ne sadrži iritanse i konzervanse, već ima, štaviše, blagotvorno dejstvo jer deluje antibakterijski, protivgljivično i antivirusno.

Takođe, ona napominje da je, ipak, potrebno prijaviti ginekologu svaku vrstu krvarenja za vreme trudnoće.