Postoji li išta lepše od trudničkog stomačića?

Jedna od slavnih majki koja je ukrasila svoj stomačić je američka pevačica Maraja Keri

Možda nikada niste ni pomislili na to, a možda čeznete za time otkad ste zatrudneli, ali oslikavanje stomaka je zanimljiv i zabavan način da se izrazite ako imate predivan, okrugli trudnički stomačić.

Istorija oslikavanja stomačića

Ipak, iako je ovo sve aktuelniji trend, star je hiljadama godina i sada ponovno oživljava. Koreni oslikavanja trudničkog stomaka sežu do nanošenja prirodne boje kane na kožu radi crtanja različitih složenih šara. Verovalo se da crteži napravljeni kanom donose blagoslov i zaštitu za majku i dete tokom trudnoće i porođaja.

Takođe, među primerima današnjeg ukrašavanja trudničkog stomaka mogu se pronaći i oni podstaknuti duhovnim razlozima - postoje verovanja da stomak iscrtan kanom u osmom mesecu trudnoće olakšava porođaj i obezbeđuje zdravlje novorođenčeta. Šta god da je podsticaj za to, ovakvo oslikavanje može delovati umirujuće na buduće mame.

Ukoliko želite da i vi ukrasite svoj stomačić, najvažnije je da izaberete pravu boju, onu koja je namenjena isključivo upotrebi na koži, a nikako akrilnu i lateks. Najpre testirajte proizvod na nekom drugom delu kože, na manjoj površini. Obratite pažnju na to da li boja izaziva ikakvu iritaciju i da li se lako skida.

Što se tiče ideja za oslikavanje trudničkog stomaka, one su beskrajne. Može vas inspirisati Božić, Dan zaljubljenih, grb omiljenog sportskog kluba, lubenice, zvezde, beba, akvarijum pun ribica itd.

Možete okupiti prijateljice i zamoliti ih da svaka od njih nacrta poneki detalj na vašem stomaku i time doprinese originalnom i pravom umetničkom delu. Naravno, ne smete zaboraviti fotoaparat, kojim ćete ovekovečiti svoj crtež i jednog dana ga pokazati vašem mališanu. On ili ona će videti koliko ste bili lepi i nasmejani dok ste čekali da dođe na svet i s kolikim uzbuđenjem ste se nadali susretu s najvažnijim bićem u vašem univerzumu.

Granice za oslikavanje trudničkog stomaka ne postoje, a više ideja možete potražiti u galeriji.

Tamara Sorak

Tradicija, zabava ili pomodarstvo - bilo kako bilo, oslikavanje stomaka u trudnoći postaje sve popularnije među poznatim mamama, ali i ženama koje se ne bave javnim poslom.