Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izabrati banku matičnih ćelija

Nakon donošenja odluke da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika svog deteta, roditelji bi trebalo da se dobro informišu prilikom odabira banke u koju će deponovati ovaj vredan materijal.

  Izvor: Foto: Shutterstock


U cilju osiguranja "budućeg zdravlja", proteklih godina u svetu je veoma aktuelno skladištenje matičnih ćelija uzetih iz krvi pupčanika novorođenčeta, a sve je više i roditelja iz Srbije koji se odlučuju na ovaj korak.

Matične ćelije pacijenata deponuju se u specijalizovanim bankama i roditelji moraju da se dobro informišu prilikom odabira mesta za skladištenje svog vrednog materijala.

Evo nekoliko smernica na šta sve bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira banke matičnih ćelija.

Prvenstveno vodite računa šta sve piše u ugovoru koji potpisujete sa izabranom bankom. Ugovor je ozbiljan dokument, gde se definišu prava i obaveze ugovornih strana, u ovom slučaju vas i banke, tako da je neophodno da on sadrži što više jasno definisanih pojmova.

O matičnim ćelijamaMatične ćelije spadaju u multipotente ćelije i zbog toga je istraživanje njihovog potencijala predmet mnogih naučnih studija. Ove ćelije su izuzetno vitalne i imaju mogućnost da se transformišu u sve druge ćelije, a naučnici iz dana u dan otkrivaju nove metode njihove primene u lečenju raznih bolesti. Do sada je već zvanično prihvaćeno (dokazano) da se matičnim ćelijama leči preko 80 bolesti različite etiologije.


Važno da pažljivo proučite sve delove ugovora, kako onaj koji se tiče vaših obaveza, tako i onaj koji se odnosi na obaveze banke. Upravo u tom delu mora biti navedeno sve ono što ste se u međusobnom razgovoru sa predstavnikom banke dogovorili, odnosno ono što vam je u prezentaciji obećano (obaveze banke).

Pored opisa niza poslova, trebalo bi da stoji i sledeće: da je čuvanje vašeg uzorka osigurano u svakom mogućem negativnom razvoju događaja, da su navedene sve usluge koje su pokrivene vašim plaćanjem (i transport uzorka do klinike u slučaju potrebe lečenja), da će biti izdvojene matične ćelije iz krvi pupčanika (čuvanje matičnih ćelija spremnih za upotrebu u lečenju, a ne cele količine krvi), da će se obaviti PCR analiza krvi na sve relevantne viruse i bakterije, posle koje neće biti potrebna ponovna analiza nakon šest meseci (ostale metode nisu dovoljno precizne tako da je ponavljanje analize neophodno).

Potrebno je da obratite pažnju i na činjenicu da predstavljene cene usluga banke moraju da obuhvataju ceo proces uzimanja, obrade, (i majčine krvi takođe), čuvanja i ponovnog transporta matičnih ćelija do klinike (radi eventualnog lečenja), inače će vam te usluge biti dodatno naplaćene u slučaju neophodnosti upotrebe uzorka u svrhu lečenja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica