Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečite razvoj alergija kod deteta

Određeni postupci u trudnoći i tokom dojenja mogu da utiču na pojavu alergije kod novorođenčeta. Mislite na zdravlje svog deteta od samog začetka.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Alergijske bolesti mogu da budu dugotrajne i mukotrpne za lečenje. Niko ne zna kako će koji organizam da reaguje na faktore sredine. Kada se reakcija javi, obično je kasno da se imuni odgovor promeni. Stoga je važno da se on od početka usmeri pravilno. Zato mislite na zdravlje svog deteta od samog začetka.

Evo nekoliko saveta kako da sprečite razvoj alergija kod svog novorođenčeta:

- Nemojte da pušite u trudnoći i tokom dojenja, a najbolje uopšte u prisustvu deteta.

- Nemojte da insistirate na carskom rezu bez medicinskih indikacija.

- Nemojte da izbegavate "bejbi frendli" program, u kome ste sve vreme boravka u bolnici zajedno sa bebom u sobi, i možete da je dojite kad god ona poželi. Počnite što ranije, kako beba ne bi dobijala veštačko mleko bez potrebe.

- Nemojte olako da odustajete od dojenja, niti da dohranjujete bebu formulom ili kravljim mlekom samoinicijativno, ili po savetu osobe koja nije pedijatar. Prave indikacije za veštačku ishranu su veoma ograničene i može da ih postavi isključivo lekar!

- Nemojte da gubite veru u sebe. Vašeg mleka će biti ako to iskreno želite!

- Pripremite se za porođaj i dojenje u školi roditeljstva i na psihofizičkoj pripremi za trudnice, kako radostan događaj rođenja deteta ne bi prerastao u mučenje za oboje.

- Sledite prirodu, ona je sve udesila najbolje moguće.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica