Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbe za jačanje leđa u trudnoći

Jaki leđni mišići sprečiće pojavu bola u leđima za vreme trudnoće. Predlažemo vam vežbe koje mogu da rade sve trudnice, u konsultaciji sa lekarom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sa vežbanjem je najbolje početi pre trudnoće, ali nije kasno ni tokom graviditeta, ili kada se bolovi pojave. S obzirom da pojavu bolova prati refleksno grčenje mišića, vežbe istezanja će najviše prijati.

Vežbe mogu da rade sve trudnice, osim onih koje održavaju trudnoću, pa im je zabranjena bilo kakva fizička aktivnost, ili uzimaju lekove za suzbijanje kontrakcija


Možete da radite sve vežbe, ili samo one koje vam najviše prijaju. Ako je bol već prisutan, počnite sa vežbama u ležećem položaju na leđima. Radite polako, a nakon svakog pokreta napravite pauzu da se mišići relaksiraju. I ne zaboravite da dišete dok izvodite pokret.

Kada završite sa vežbanjem, obavezno provedite neko vreme u položaju za relaksaciju. Lezite na levu stranu da biste omogućili normalan protok krvi između vas i bebe. Savite noge u kolenima, stavite jastuk ispod glave i ispod desne noge, zatvorite oči i opustite se. Odmarajte se neko vreme uz muziku ili odspavajte.

Mere opreza

  • Koliko god su vežbe dobre i prijaju vam, nemojte da preterujete. To je, ipak, opterećenje za mišiće, i može da dovede do pojave bolova isto kao i potpuni izostanak fizičke aktivnosti.
  • Ako tokom vežbanja osetite zamor ili se javi bol, prekinite sa vežbanjem i zauzmite položaj za relaksaciju. Ovo su vežbe koje pre svega treba da vam prijaju - zato ih radite polako, bez naprezanja, naročito u poodmakloj trudnoći.
  • Ako nikada niste vežbali i ne želite to da radite ni u trudnoći, pored masaže koju izvodi profesionalni maser, može da vam pomogne i česta promena položaja koje zauzimate tokom aktivnosti, a koje dovode do bolova. Druga stvar koja može da vam pomogne je odmor u nekom od relaksirajućih položaja.
  • Obucite se za vežbanje tako da vam odeća ne smeta pri izvođenju pokreta. Ali, vodite računa i da vam ne bude hladno, jer ovo nisu kondicione vežbe.
  • Bolovi u leđima koji ne prolaze posle vežbanja ili odmaranja, ili se pojačavaju, ukazuju na problem koji zahteva pregled lekara. Najpre vašeg ginekologa, a zatim i fizijatra. Moguće je da vaše stanje zahteva lečenje fizikalnom terapijom. Postoje agensi koji efikasno deluju, a mogu da se primenjuju i u trudnoći.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Foto: AMS

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica