Trudnoća je period kada se javlja najviše strahova, nedoumica, zabluda, a seks je sigurno na prvom mestu po broju pitanja koja budućim roditeljima zadaju glavobolje. Brojna istraživanja koja se tiču intimnog života pokazala su da trudnoća i seks definitivno idu zajedno.

Ukoliko je lekar potvrdio da je vaša trudnoća „normalna“, ne postoji nikakva smetnja da upražnjavate seks - skoro do porođaja, ili do pucanja vodenjaka. Kada vodenjak pukne, beba više nije zaštićena od infekcija.

Sve je normalno

Visoki nivoi progesterona i estrogena tokom trudnoće utiču na vaše grudi i vaginu, uzrokujući hiper osetljivost. Vrlo verovatno, zbog toga će vam seks pružiti novu dimenziju užitka. Orgazmi će biti intenzivniji, a put do njih kraći nego za vreme odnosa kada niste bili trudni. Ali, potpuno je normalno i da vaš seksualni nagon opadne, posebno u prva tri meseca trudnoće. Hormoni, premor i mučnina mogu prilično da se poigraju vašim libidom.

Samo nek je udobno

Misionarska poza nije baš izmišljena za žene u poodmakloj trudnoći. Umesto klasične poze, probajte da oboje legnete na bok (poza „kašika“).

Šta ako...

... se desi da prokrvarite posle seksualnog odnosa, osetite bol ili kontrakcije - obavezno se obratite vašem ginekologu.

Možete probati i sa pozom gde ste vi gore. Taj položaj vam omogućava da kontrolišete dubinu penetracije. Zgodno je i da partner sedne na stolicu (ojačanu), a vi se smestite u njegovo krilo. Inicijativa je na vama.

Ne, beba ne zna šta radite

Apsolutno smo sigurni da vaša beba, udobno smeštena u plodovoj vodi, ne zna da upravo vodite ljubav, ili ste nedavno završili sa ljubavnim činom. Za komšije nismo sigurni... 

Ne, ne možete da povredite bebu

Nekim muškarcima opada seksualna želja kada im je partnerka u drugom stanju. Budući tata se često plaši da će povrediti bebu (fizički nemoguće, bez obzira koliko je „obdaren“, ili samo misli da jeste), ili je zbunjen vašom transformacijom od ljubavnice u majku. Pojedini muškarci naprosto ne mogu da se naviknu na „nove dimenzije“ svoje partnerke. Pričajte otvoreno o njegovim osećanjima i insistirajte da vas uveri u svoju ljubav. Naravno, zahtevajte svu pažnju (podrazumeva se maženje i masaža).

Masaža je sjajan način da se održi seksualnost sa partnerom, posebno ako više niste sposobni da se strasno valjate i prevrćete u postelji. Nije uopšte potrebno da budete stručnjak za masažu. Jednostavno se prepustite intuiciji i osećanjima.

Pauza posle porođaja

Posle porođaja, doktori preporučuju uzdržanost od seksa između četiri i šest nedelja. To, pre svega, zavisi kako vam je protekao porođaj, i kako vam se telo oporavlja nakon njega. U svakom slučaju, bez žurbe, sve do trenutka dok ne osetite da ste ponovo spremni za seks.