Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnica na letovanju

Trudnoća koja protiče bez komplikacija je fiziološko stanje, pa ne ometa ženu da ide na kraća putovanja - ukoliko obrati pažnju na nekoliko važnih stvari.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Pre puta

Obavezno posetite vašeg ginekologa, kako bi se utvrdilo da li putovanje predstavlja rizik za vas ili bebu (potrebno je da se proceni stanje grlića materice, potom da li postoji rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja, da li se javljaju kontrakcije, da li majka boluje od neke bolesti koja zahteva intenzivan lekarski nadzor...). Takođe ga konsultujte da li je potrebno da ponesete neke lekove (koji smeju da se koriste u trudnoći). Na put ponesite poslednji izveštaj vašeg lekara, zdravstvenu knjižicu i ličnu kartu. Raspitajte se kod osiguravajućeg društva kod kojeg ste uplatili zdravstveno osiguranje da li pokriva intervencije vezane za trudnoću.

U toku puta

Mnoge avionske kompanije dozvoljavaju prevoz trudnica do 35. nedelje gestacije, uz lekarski nalaz. Avionski prevoz predstavlja brz i efikasan način da stignete na željenu destinaciju, pogotovo ako se radi o daljem odredištu.  Žene koje pate od mučnine i povraćanja za vreme putovanja,  trebalo bi da izbegavaju obilne obroke pred put, da u toku puta jedu češće a manje, da često uzimaju male količine vode ili limunade. Lekove protiv mučnine u toku puta ne bi trebalo uzimati bez konsultacije sa lekarom.

U letovalištu

Vodite računa o higijenskim uslovima, izbegavajte da jedete hranu koja je nedovoljno termički obrađena (živo, nedovoljno pečeno meso, riba, morski plodovi...). Izbegavajte hladna predjela i salate sa prelivom od majoneza - koje stoje van rashladnih uređaja. Isto važi za kremaste kolače i domaći sladoled. Pijte dosta vode i čaja, ali ne i slatkih sokova. Izbegavajte izlazak direktno na sunce, posebno u periodu između 10 i 17 časova. Ukoliko tada izlazite, obucite odeću dugih rukava i nogavica, od tankog materijala. Šešir i naočare za sunce su obavezni. Sunčanje stomaka nije zdravo u tom dobu dana zbog mogućeg pucanja kapilara na koži, kao ni zbog bebe - jer je na taj način pregrevate, što dovodi do ubrzanog rada srca ploda.

Kako da se zaštitite od insekata?

Sredstva za zaštitu od ujeda insekata, tzv. repelenti (mogu da budu u obliku krema, stika, losiona, gela...) - često sadrže toksičnu supstancu DEET (diethyl-3-methyl benzamide), koja se u manjoj meri apsorbuje kroz kožu u krvotok. Ne postoje jasne naznake o potencijalnim neželjenim efektima ove supstance na plod, ali bi bilo bolje da tokom trudnoće izbegavate proizvode koji je sadrže. Uostalom, postoje prirodni preparati na bazi ulja citronela (eterična ulja), koji su dobra alternativa.

Koje lekove bi trudnica trebalo da ponese na put?

Tablete protiv kontrakcija, protiv infekcija, dozvoljene antibiotike (one koje je ginekolog preporučio) i vitamine.

Kada trudnica treba da se javi lekaru?

Ukoliko primeti neke od sledećih simptoma i znakova: krvarenje, bol u stomaku, kontrakcije, prskanje vodenjaka, oticanje nogu, glavobolju, smetnje sa vidom, temperaturu. Tada je neophodno da se odmah javi lekaru!

Dr Aleksandar Dmitrović, spec. ginekologije i akušerstva

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica