Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izabrati najbolji veš u trudnoći?

Trudnoća donosi i nove "standarde". Pre nego što posegnete za nekim komadom trudničke garderobe, nabavite dobru "osnovu", to jest dobar veš.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom trudnoće, promena figure diktira i način odevanja. Možete da birate između dve "varijante": da budete ponosni na svoje novostečene obline i da ih naglašavate garderobom, ili da idete  linijom manjeg otpora i nekoliko meseci provedete u XXL trenerkama vašeg supruga. Na vama je da odlučite. Ali, čak i ako se opredelite za drugu, «lakšu» varijantu - postoji jedan segment odevanja u okviru kojeg nećete moći da improvizujete. Veš nikako nećete moći da pozajmite od partnera.

Dajte prednost pamučnim i udobnim stvarima

Na prvom mestu, obratite pažnju na vrstu materijala od kojeg je napravljen veš. Neka vam prioritet budu prirodni materijali, prvenstveno pamuk, posebno zbog toga što je tokom trudnoće pojačano znojenje. Koža mora da diše, ne sme da bude sputana sintetičkim mešavinama.

Poslednje što vam je potrebno je neprijatno stezanje prouzrokovano tesnim vešom. Proverite da li je porub sa lastišem previše zategnut, kako biste izbegli urezane crvene tragove na koži prepona, oko struka i ispod grudi. Opredelite se za jednostavnu varijantu i krojeve bez previše detalja. Čipka, mašnice i dugmići mogu da budu zaista neprijatni ako su u kontaktu sa kožom, koja je u ovom periodu osetljivija.

Zimska i letnja varijanta gaćica

Gaćice za trudnice se kroje kao dublji model, sa proširenjem za stomak. Ovaj «džep» ima više prednosti - zimi će učiniti da vam bude toplije, a svakako pomaže da se izbegne stezanje po sredini stomaka, koje bi se javilo od običnog veša. Ukoliko vam takav džep ipak ne odgovara, uvek možete da nosite plići veš, ispod linije stomaka. Međutim, ta varijanta se preporučuje samo tokom letnjih dana, kada su velike vrućine.

Dobar brushalter - investicija koja se isplati

Iako je sva pažnja usmerena na stomak, to nije jedino što će se promeniti na vama. Da li ste znali da grudi tokom trudnoće i postporođajnog perioda mogu da se uvećaju i do pet brojeva?! Zbog toga je neophodna preventiva. Naime, možete mnogo da učinite za vaše grudi uz pomoć dobrog grudnjaka, kako bi što duže ostale lepe i čvrste. Pre svega, on treba da ima široke i jake bretele. Jer, grudi rastu tokom trudnoće, pa i nakon porođaja - kada naglo nadolazi mleko, čija količina se povećava svakog dana. Zbog toga, mišići koji drže grudi, teže obavljaju svoj zadatak, a grudi se od težine polako spuštaju.

Kada prestanete da dojite bebu, grudi će se "isprazniti". Međutim, ako niste vodili računa o njima, možda neće moći da se vrate u prvobitno stanje. Zbog toga je važno da se tokom trudnoće i nakon nje nosi dobar grudnjak, specijalno krojen za tu priliku. Široke i jake bretele će poslužiti kao podupirači grudi, pa će tako mišićima olakšati zadatak. Preporučuje se da trudnica nosi grudnjak i noću (naravno, ako to ne remeti spavanje). Zbog toga grudnjaci nemaju fišbajne (žice) i tvrde korpe, već su dobro skrojeni i sastavljeni od više slojeva materijala, tako da nema šta da vas žulja. I još nešto: nemojte čekati da stignete do trećeg trimestra, pa tek onda da  nabavite dobar grudnjak. Već tokom prvih dana trudnoće, grudi postaju osetljive, ponekad i bolne, i počinju da se uvećavaju.

Na kupovinu novog veša tokom trudnoće gledajte kao na dobru investiciju, koja će zaista da se isplati. Ukoliko vam budžet ne dozvoljava veliku slobodu prilikom kupovine, na početku trudnoće kupite brushalter za trudnice koji je par brojeva veći. Korpe će na početku da budu prazne, ali će se popunjavati kako trudnoća bude odmicala. Uostalom, možete odmah da kupite grudnjak za dojenje. On će da vrši istu funkciju kao i onaj predviđen za trudnice, a uz to ćete nastaviti da ga nosite i tokom perioda dojenja.

Grudnjaci koji olakšavaju dojenje

Grudnjaci za dojilje olakšavaju dojenje zahvaljujući prednjem sloju. On se otkopčava kao treger, tako da mama bez skidanja grudnjaka može da doji bebu. Pre ovog odličnog izuma, žene su neretko izbegavale da nose grudnjake. Jer, bilo je prilično naporno, a nekad i pravo mučenje da se stalno skidaju i oblače. Pogotovo kada beba često sisa, kao u prvim mesecima.

Tamara Piper

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica