Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da spremate stan u trudnoći

Svakodnevno obavljanje kućnih poslova u trudnoći, naročito u poslednjim mesecima, predstavlja veliki fizički napor. Ovo se, pre svega, odnosi na aktivnosti koje se obavljaju stojeći i vremenski dugo traju - pranje, peglanje, usisavanje...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako nema žene koja će sa oduševljenjem prionuti na veliko spremanje stana, ovaj posao ipak mora da se povremeno obavlja. Bilo bi dobro da vam neko u tome pomogne, posebno ako ste u odmakloj trudnoći. U suprotnom, spremanje stana obavljajte pažljivo kako ne biste rizikovali da se povredite.

Kičma je najviše opterećena

Kičmeni stub trpi veliko opterećenje sa povećanjem telesne težine, a svako dodatno opterećenje može da dovede do bolova. Posebno treba voditi računa o položajima u kojima se određeni poslovi obavljaju. Zaštitni položaji i pokreti imaju za cilj da smanje opterećenje koje trpi kičmeni stub, i da spreče moguće povrede mišića i zglobova

"Opasni" kućni poslovi

-Položaj koji žena zauzima dok pere veš u kadi nije preporučljiv ni kada nije u drugom stanju. Čak može da bude opasan i  dovede do ozbiljnih problema sa kičmom.-Veš možete da perete u lavabou, ili da stavite neku dasku preko kade, ili kadicu u kojoj perete - na veš mašinu -Ako ne možete da peglate u sedećem položaju, onda stavite neku kutiju ispod daske - na koju možete da podignete jednu nogu. Ovo možete da radite i za sudoperom - dok perete sudove ili spremate ručak. -Brisanje poda i usisavanje nikada nemojte raditi iz čučećeg položaja i savijenih leđa. Obavezno koristite četke sa dugačkom drškom, i produžne cevi usisivača.

koji su u trudnoći istegnuti i razmekšani pod uticajem hormona i povećane telesne težine.

Pri obavljanju kućnih poslova kičma treba da bude prava i što manje opterećena.

Naročito treba voditi računa pri podizanju tereta sa poda. To radite sa savijenim kolenima, iz čučnja, držeći teret obema rukama i sa pravim leđima. Ova navika će kasnije, nakon porođaja, puno da pomogne pri podizanju deteta.

Budite oprezni

Pri obavljanju kućnih poslova pre svega treba voditi računa o bezbednosti i zamoru.

Za dohvatanje stvari sa gornjih polica ormana, pranje prozora, kačenje zavesa - zamolite nekoga da vam pomogne, ili obavezno koristite merdevine. Sa stolica, taburea i set stočića se lako pada, a to može da se završi sa ozbiljnim posledicama.

Isplanirajte unapred šta ćete raditi, i predvidite pauze za sve poslove koji traju duže od pola sata. Pijte dovoljno tečnosti, pre svega vodu, da ne dođe do dehidracije.

U poslednjem mesecu trudnoće obavljajte samo lakše kućne poslove da ne biste većim fizičkim naporom izazvali "lažne kontrakcije" koje će vas uplašiti, i zbog kojih ćete verovatno otići u bolnicu misleći da je porođaj počeo.

Ne morate sve sami

Ponekad vam se čini da ste prepušteni sami sebi, i da se podrazumeva da ste vi zaduženi za obavljanje nekih poslova. Ne pristajte na ovu nepoštenu podelu. Ima dana kada jednostavno niste raspoloženi, ili se ne osećate dobro da biste se prihvatili velikog spremanja. Zato tada i ne započinjite sa radom. Ako radite nešto što ne želite, postoji velika verovatnoća da izostanu rezultati, što će vas sigurno unervoziti i oneraspoložiti. Bolje je da vreme koje ste planirali da utrošite spremajući stan, provedete u opuštanju i odmaranju. Kada ste tako rasterećeni, veoma brzo ćete osetiti nalet elana, pa ga onda i iskoristite.

Bilo bi dobro da kada planirate veliko spremanje, pozovete u pomoć mamu, sestru, komšinicu (a najbolje bi bilo da to ipak bude vaš suprug) - kako bi vam pomogli. Ako ste ipak sami, ne planirajte da sve obavite za jedan dan.

Obazrivo sa sredstvima za čišćenje

Veliki broj sredstava za čišćenje ima jak i neprijatan miris, a mogu da budu i opasna ukoliko dođe do njihovog mešanja. Kada počnete sa spremanjem stana, obavezno širom otvorite  prozore da biste obezbedili dovoljan protok svežeg vazduha. Sredstva za čišćenje nagrizaju kožu, posebno prave probleme osetljivoj koži, tako da zaštitne rukavice treba da budu obavezan rekvizit. Pročitajte uputstvo i upozorenje na etiketi proizvoda koji ćete koristiti. Nikada nemojte mešati dve ili više vrsta hemikalija kao što su, npr. amonijak i varikina.

Probajte nešto drugačije

- Sok od limuna je idealan za otklanjanje rđe i mrlja na plastici. Možete da ga upotrebite u čistom ili razređenom obliku. Odličan je i za tvrdokorne tragove na drvenom nameštaju, koji se stvaraju ispod televizora ili teških hi-fi uređaja (koji dugo stoje na jednom mestu).

- Orah uspešno uklanja tzv. "vodene" tragove na drvenim površinama, koji se stvaraju ispod vaza i čaša koje nisu stajale na podmetačima. Polovinom oraha trljajte mrlju, ali vodite računa da tretirano mesto bude potpuno suvo. Jer ako je površina mokra, orah može da ostavi još ružnije tragove, tj. da razmaže fleku.

- Brašno možete da koristite za postizanje visokog sjaja hromiranih površina u kuhinji i kupatilu. Dobro ih istrljajte brašnom, isperite i obrišite.

- Prašak za pecivo koristite za slivnike, tako što ćete nežno da ih izribate njime.

- Blagi rastvor sirćeta i vode se koristi za osveženje drvenog nameštaja. Namažite ovaj rastvor i ostavite preko noći da se osuši. A zatim nameštaj namažite kvalitetnim voskom ili drugim zaštitnim sredstvom (u ovom slučaju kombinacija starih i novih preparata je uspešna!). 

- Koka kolu (i sva ostala kola pića) možete da koristite za uklanjanje kamenca u WC šolji. Sipajte kolu u šolju, pa je isperite posle sat vremena.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica