Da li trudnice smeju da plivaju u moru, jezeru, reci? Voda im vrlo prija ali ovo su rizici

Generalno je bezbedno plivati ili biti u vodi dok ste trudni, bilo da se radi o moru, jezeru, reci ili bazenu. Ipak budite svesni i svih izazova i rizika, u zavisnosti od toga gde se brčkate.

Shutterstock

Odlazak na plažu dok ste trudni da plivate je dobra opcija za vežbanje za celo telo, jer vas održava u formi i priprema za porođaj.  U stvari, plivanje ili druge aktivnosti u vodi sa malim naporom su odličan način za vežbanje tokom trudnoće.

Trudnice treba da imaju najmanje 2 1/2 sata umerene aerobne aktivnosti svake nedelje. Ako deo ovog vremena provedete plivajući na plaži, bilo da se radi o moru, jezeru ili reci, uzmite u obzir neka bezbednosna pitanja, uključujući čistoću i opasnosti koje se kriju u vodi.

Uz neke mere predostrožnosti, možete da uživate u odmoru na plaži ili plivanju dok ste trudni. Pazite da ne izgorite i izbegavajte opasnosti kao što su meduze, jake struje i talasi. Nemojte da vam voda ulazi u usta jer može biti kontaminirana bakterijama ili hemikalijama.

Plivanje u moru

Plivanje može da smanji opterećenje na zglobovima, što može da bude izuzetno korisno za buduće mame koje moraju stalno da nose dodatnu težinu. Međutim, pre nego što zakoračite u more, budite svesni nekih problema.

U okeanu, trudnica (kao i bilo ko drugi) treba da bude svesan šta može da vreba u vodi, uključujući meduze, anemone i hidroide, koji mogu da ubodu i izazovu bol.

 Izbegavajte gutanje morske vode jer može biti kontaminirana netretiranom kanalizacijom od đubriva, kućnih ljubimaca, čamaca i neispravnih septičkih sistema. Hemikalije i bakterije u vodi mogu da izazovu gastrointestinalne bolesti, prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu .

Ostale potencijalne opasnosti uključuju talase koji vas mogu oboriti, jake struje i opekotine od sunca, pa obavezno plivajte samo u mirnim područjima i nanesite dovoljno kreme za sunčanje.

Plivanje u reci

Plivanje u reci tokom vrelog dana rashlađuje, eliminiše rizik od pregrevanja tokom vežbanja, prema Američkom udruženju za trudnoću . Međutim, reke mogu biti i opasne za trudnice, jer voda takođe može biti kontaminirana fekalnim bakterijama.

Gutanje ove vode je opasno za trudnice jer može da izazove bolesti poput đardije i kriptosporidijuma, koje izazivaju gubitak energije, mučninu, dijareju, gasove i gubitak težine, prema Ministarstvu zdravlja Vermonta .

Ako odlučite da plivate u reci, nemojte plivati sami, izbegavajte područja sa saobraćajem čamaca, budite svesni rečnih struja i uvek nosite prsluk za spasavanje.

Kupanje u jezeru

Neke vode u jezeru su u redu za kupanje tokom trudnoće, ali treba da takođe izbegavate gutanje jezerske vode jer bi naravno mogla biti kontaminirana bakterijama. Teško je znati koliko je duboka jezerska voda, tako da ne bi trebalo da plivate bez prsluka za spasavanje osim ako niste iskusan plivač ili plivate sa drugima.

Jezera mogu da imaju nazubljene stene i druge opasnosti koje vrebaju na dnu, zato nosite odgovarajuću obuću da biste zaštitile stopala. Budite svesni čamaca i drugih plovnih objekata na jezeru i izbegavajte kupanje tamo gde je vodeni saobraćaj gust.

Ako idete na jezero na odmor na plaži dok ste trudni, imajte na umu da veća jezera, imaju i opasna strujanja. Ako vas je uhvatila struja koja se račva, pokušajte da održite svoj položaj, plutajte ili gazite vodu, ili plivajte paralelno sa obalom dok struja ne popusti.

Bazeni

Trudnice bi takođe mogle da idu na kupanje na bazene, ali to može biti i rizično u nekim okolnostima. Hemikalije koje se koriste u bazenima mogu da budu opasne za buduće mame i njihove bebe, ako se u vodu dodaju previše, ali normalni nivoi hlora su generalno u redu osim ako se voda ne proguta.

Ako idete na bazen, dobra je ideja da izaberete bazen koji ima čistu vodu, sa odgovarajućom količinom upotrebljenih hemikalija i da izbegavate gutanje vode.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Doktor upozorio na opasnu igru  TikTok/dr.jmack