KAKO DA SE IZBORIM SA NAPADIMA GLADI U TRUDNOĆI: Trik je u tome šta jedete i koliko, evo kako možete da obogatite obroke

Saveti kako najbolje da kontrolišete glad u trudnoći.

Shutterstock Trudnica jede zdravu hranu

Glad u trudnoći je normalna i česta pojava, posebno ako imate u vidu da u vama raste dete koje se hrani preko vas. Samo treba da budete obazrive, zadovoljavanje gladi ne treba da vodi u prejedanje i konzumiranje hrane koja nema nikakvu nutritivnu vrednost, jer to može da ostavi posledice kako po vaše tako i po bebino zdravlje.

Evo nekoliko saveta kako da kontrolišete glad u blaženom stanju:

  • Jedite često - pojedite nešto na svaka tri sata, što će sigurno da spreči da pregladnite i samim tim unesete više hrane. Probajte sa šest manjih obroka tokom dana umesto sa tri velika (što takođe može da vam pomogne u borbi protiv gorušice koju možda imate)
  • Fokusirajte se na proteine, vlakna i zdrave masnoće - uključite hranu koja ima mešavinu sa tri hranljiva sastojka u svaki obrok. Oni će vam održati nivo šećera u krvi i sprečiće napade gladi.
  • Smanjite ili eleminišite nutritivno siromašnu hranu - piće sa dodatkom šećera, kao i brzu hranu i nezdrave grickalice.Samo ćete da dobijate kalorije bez koristi vama i vašoj bebi.
  • Popite dosta vode - ciljajte na osam do dvanaest čaša vode dnevno.Voda pomaže varenju i pomaže hranljivim materijama da se brže apsorbuju u telu.
  • Isključite druge uzroke gladi - ponekada možete pomešati žeđ, stres ili dosadu sa glađu.
  • Dajte prioritet spavanju što je više moguće - u idealnom slučaju ciljajte na 7 do 9 sati spavanja tokom noći. Ako ste umorni, osećaćete pojačanu glad.
  • Jedite polako i izbegavajte ometanja dok jedete - ako brzo jedete dok gledate TV ili ste na telefonu, manje je verovatno da ćete primetiti signale iz mozga kada da stanete i da se osećate sito.
Shutterstock  Trudnica jede ribu

Da biste bili sigurni da dobijate važne hranljive materije dok zadovoljavate glad, izaberite zdravu hranu sa višestrukim prednostima, kao što je :

  • voće i povrće - koje će idelano činiti polovinu vašeg tanjira za vreme obroka.
  • integralne žitarice  -kao što su hleb i testenina od celog zrna, ovas, kinoa, ječam, smeđi pirinač i bulgur.
  • mlečni proizvodi sa niskim sadžajem masti - uključujući jogurt, mleko i sir.
  • proteinske namirnice - pasulj, pečurke, riba, jaja i nemasno živinsko meso.

Evo par predloga kako možete da obogatite svoje obroke:

  • zreli avkoda koristite kao namaz na sendvičima umesto majoneza i na pecivima umesto krem sira.
  • narežite voće na kockice i pomešajte ih sa jogurtom.
  • skuvajte kinou i koristite je kao prilog ili izblendirajte sa bananom da dobijete zdrav puding.
  • Umesto krutona u salate možete dodati razne semenka od bundeve ili čie.

(Yumama)