Objavljivanje dečjih fotki na mrežama sad je još opasnije! Direktorka Instagrama: "Ne želim nikoga da plašim"

Stručnjaci objašnjavaju zašto je danas opasnije nego ikad pre objavljivati fotografije dece na društvenim mrežama, a direktorka Instagrama daje savete kako da zaštitite mališane onlajn.

Shutterstock

Mnogi roditelji objavljuju fotografije svoje dece na društvenim mrežama, "slaveći" na ovaj način prve korake, prve zubiće, osmehe, polaske u vrtić, predškolsko, prvi razred ili jednostavno deleći neke trenutke iz svakodnevice. Uopšteno gledajući, nema u tome ništa loše, mama ili tata koji žele da sa svojim prijateljima podele neke simpatične i lepe stvari.

Međutim, stručnjaci odavno upozoravaju da nije pametno objavljivati fotografije dece onlajn jer ima raznih ljudi koji su spremni da te potpuno nevine slike zloupotrebe na razne načine. Globalna direktorka Instagrama i žena koja je zadužena za javnu politiku ove društvene mreže, Tara Hopkins i Viki Šotbolt čija se dobrotvorna organizacija bavi bezbednošću dece u onlajn prostoru, otkrile su zašto je danas opasnije nego ikada stavljati fotke dece na mreže.

Šotboltova ističe da je jedan od razloga zbog kojeg je toliko protiv pokazivanja dece na društvenim mrežamaveštačka inteligencija.

"Bilo koja fotografija koja je onlajn može da se prepravi pomoću veštačke inteligencije tako da izgleda potpuno drugačije u odnosu na ono što ste vi objavili", upozorava.

Ona je podsetila i da je problem u tome što kada se fotografija jednom objavi onlajn, ne može se povući saglasnost, odnosno slika ne može u potpunosti da se ukloni, već uvek ostaje negde u onlajn prostoru.

Ova stručnjakinja je istakla da je u porastu zloupotreba dečjih fotografija već bila užasna, a da je veštačka inteligencija taj problem dodatno pogoršala.

"Ne želim nikoga da plašim, ali rizici su sada zbog veštačke inteligencije veći nego pre", rekla je ona u podkastu Made by mammas.

I direktorka Instagrama, Tara Hopkins, saglasna je da onlajn prostor u tom smislu može da bude veoma opasan.

Jedan od njenih saveta kako da deca budu bezbednija na mrežama je da kreiraju privatne, a ne javne naloge koje svako može da vidi. Kod privatnih naloga je, objašnjava, prednost to što dete može da prihvati ili ne prihvati ljude koji mogu da vide sadržaj koji objavljuje.

Ona savetuje i korišćenje opcije "bliski prijatelji" (Close Friends) na ovoj aplikaciji, koja omogućava slanje fotografija i snimaka koji su dostupni 24 sata ljudima sa kojima izaberete da ih podelite.

Tara preporučuje i da lice mališana na fotografijama i snimcima prekrijete emotikonima pre nego što ih objavite na društvenim mrežama, kako biste zaštitili dete.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"DECI SU DRUŠTVENE MREŽE DANAS IGRALIŠTA!" Stručnjak o pedofilima na internetu: OVO su glavni problemi roditelja  Kurir televizija