Roditeljski stres je ozbiljno medicinsko stanje koje šteti svima: Evo zašto mame i tate moraju da se čuvaju

Dobrobit roditelja proglašena je „kritičnim zdravstvenim prioritetom“ jer stresori kao što su finansije i bezbednost dece muče mame i tate.

Shutterstock

Ako ste roditelj pod stresom, niste sami. Prema novom opštem savetu hirurga objavljenom nedavno, veća je verovatnoća da će roditelji prijaviti visok nivo stresa tokom ovih poslednjih deset godina, nego odrasli bez dece, kako prenosi Gardijan.

Roditeljstvo je od suštinskog značaja ne samo za zdravlje dece, već i za zdravlje društva“, piše generalni hirurg SAD, dr Vivek Murti, i sam 47-godišnji otac dvoje dece. „Znamo da je dobrobit roditelja i staratelja direktno povezana sa razvojem njihove dece.

Roditelji su prezaposleni i takođe provode mnogo vremena brinući o deci. „Poslovne obaveze i briga o deci su cena koju roditelji plaćaju svojim kvalitetnim vremenom sa partnerom, spavanjem i slobodnim vremenom“, navodi se u savetu.

Izveštaj se bavi mentalnim zdravljem 63 miliona roditelja dece u SAD-u, kao i njihovim implikacijama na dobrobit njihove dece. “Mentalno zdravlje roditelja može da utiče na emocionalno stanje, reagovanje i brigu o deci kod kuće, a sve to je ključno za emocionalni i kognitivni razvoj deteta“, navodi se u izveštaju. „Deca roditelja sa mentalnim zdravstvenim problemima mogu da se suoče sa povećanim rizicima, uključujući simptome depresije i anksioznosti i ranim oštećenjem mentalnog zdravlja.

Istraživanje američkog psihološkog udruženja iz 2023. godine pokazalo je da je 33% roditelja prijavilo visok nivo stresa, u poređenju sa 20% drugih odraslih, prema Murtijevom izveštaju. Skoro polovina ispitanih roditelja prijavila je ogroman stres većinu dana, u poređenju sa 26% drugih odraslih osoba. A prema istraživanju zdravstvenog osiguranja, 65% roditelja je reklo da su usamljeni što je za 10 % više od onih bez dece.

Neki od najvećih stresora za roditelje su finansijske brige, zabrinutost za bezbednost dece, anksioznost zbog nedostatka vremena van posla i strah od nezdravog odnosa maloletnika prema društvenim medijima i tehnologiji.

„Skoro 70 odsto roditelja kaže da je roditeljstvo sada teže nego pre 20 godina, pri čemu su deca koja koriste tehnologiju i društvene mreže navedena kao dva glavna razloga“, navodi se u izveštaju.

Potencijalna rešenja obuhvataju promenu politike i ličnog ponašanja. Izveštaj poziva vladu da sprovede reforme uključujući veći pristup plaćenom porodiljsko odsustvu i pristup programima mentalnog zdravlja.

Pored toga, preporučuju se reforma na radnom mestu: na primer, obuku menadžera „o upravljanju stresom i harmoniji između posla i ličnog života“ i „pristupu sveobuhvatnoj i pristupačnoj visokokvalitetnoj zaštiti mentalnog zdravlja“.

Godine 2023, Murti je objavio savet u kojem je usamljenost nazvao „epidemijom“ i izneo načine na koje pojedinci mogu da traže vezu. Slično tome, izveštaj generalnog hirurga o mentalnom zdravlju roditelja takođe podstiče roditelje da pronađu društvenu podršku, slobodno razgovaraju sa prijateljima o stresu roditeljstva i da prepoznaju „kako se manifestuju izazovi mentalnog zdravlja i traže pomoć kada je to potrebno“.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson