Proverite da li ste i vi dron roditelj: Psiholozi upozoravaju da ovakvo odgajanje loše utiče na decu

Evo po čemu se prepoznaju dron roditelji i zašto ovakvo vaspitanje loše utiče na decu.

Shutterstock

Postoji mnogo različitih načina vaspitanja dece, pa se tako često govori o helikopter roditeljima, nežnom roditeljstvu, a u poslednje vreme se pominju i dron roditelji. 

Ako stalno nadgledate svaki korak svog deteta, verovatno spadate u helikopter roditelje. Stručnjaci upozoravaju da mame i tate koje se ovako ponašaju prezaštićuju svoju decu, sprečavaju ih da se osamostale i odlučuju sve umesto njih. 

Međutim, svet se menja, moderne tehnologije su sve naprednije, pa su tako i mame i tate "napredovale" u dominantniju i moćniju varijantu helikopter roditelja – dron roditelje. 

Za takozvane dron roditelje je karakteristično da svoju decu kontrolišu i nadgledaju izdaleka – kao dronovi, a kako piše moms.com, oni ponekad nisu ni svesni da svojom decom manipulišu. 

U eri smartfona, društvenih mreža, pametnih satova, raznih aplikacija i digitalnih tehnologija koje su nam dostupne na svakom koraku, roditelji ne moraju nužno da budu fizički uz dete da bi znali šta ono radi. 

Tako, na primer, sada dron roditelji mogu da vide ocene mališana u elektronskom dnevniku, ali i da u svakom trenutku pišu nastavnicima na Viberu i zamole ih za novu priliku da dete popravi ocenu. Takođe, ovi roditelji će, ako dete ima problem sa nekim od vršnjaka, neretko porukama kontaktirati roditelje tog deteta, kako bi rešili problem. 

Dakle, princip je jasan – dron roditelji sve rade tiho, iz daljine, sami, a dete za sve to vreme i ne sumnja da mama i tata motre na svaki njegov korak. 

Psiholozi upozoravaju da je ovakav stil odgajanja veoma štetan po decu, te da ih prezaštićivanje sprečava da nauče da se suočavaju sa životnim izazovima. 

Naravno, roditelji koji se ovako ponašaju imaju dobru nameru, njihova želja da zaštite dete je prirodna. Međutim, ako dete ne nauči da se suočava sa negativnim emocijama, izazovima, problemima, biće nesigurno u sebe kada odraste. 

Ipak, stručnjaci dodaju da roditelje na ovakvo ponašanje pomalo podstiče i sebičnost jer oni rade ono što smatraju najboljim za dete, ali ne razmišljaju da li je to u skladu sa onim što želi mališan. 

U tom smislu, savetuju da obratite pažnju na svoju interakciju sa detetom, da preispitate sebe da li prelazite granicu odnosno prezaštićujete dete. Ako se i prepoznate u dron roditeljima, nemojte previše da se "grizete" zbog toga, već pokušajte da to promenite i da date detetu malo više slobode – naravno, u skladu sa njegovim uzrastom i karakterom.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu  TikTok/psychologywithdrana