SEPTEMBARSKA DECA SU POSEBNA: Pravi su genijalci i prave manje nevolja, a evo u kojim danima se rađa najviše beba

Karakteristike dece rođene u septembru.

Shutterstock

Stiže nam septembar, letu se bliži kraj a deca se vraćaju u školske klupe. Neke mame baš u septembru čekaju svoje naslednike, a ako im je termin porođaja u ovom zlatnom mesecu, možete se smatrati srećnicom. Postoji nekoliko razloga zbog kojih su deca rođena u septembru posebna:

1. Verovatno će biti uspešna u školi

Istraživanje objavljeno u "National Bureau of Economic Research" otkrilo je da su deca rođena u septembru često uspešnija tokom školovanja. Naime, spadaju u polovinu starije dece u razredu, a to često vodi do akademskog uspeha jer u nižim godinama i šest meseci čini veliku razliku.

2. Verovatno će biti uspešnija u sportu

Školski uspeh nije jedina prednost dece rođene u septembru. Istraživanje pokazuje da su deca rođena u ovo doba često uspešnija i u sportskim aktivnostima.

"Kod dece rođene u severnoj hemisferi, ona koja su rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju", izjavio je dr Gavin Sanderkuk sa Univerziteta Eseks i dodao: "Imaju veću mišićnu masu, ranije postaju aktivni i uključuju se u sport."

Neka istraživanja na ovu temu zaključuju da je veća izloženost vitaminu D dok su još u maternici jedan od mogućih faktora za sportski uspeh.

3. Manje je verovatno da će imati bipolarni poremećaj

Prema istraživanju objavljenom 2012. u časopisu "PLOS One" deca rođena u septembru ređe imaju bipolarni poremećaj u odrasloj dobi. Naučnici ne znaju tsčan razlog zbog kojeg je to tako, pretpostavljaju da ulogu takođe ima prenatalna izloženost nešto većoj količini vitamina D.

Shutterstock  Devojčica se igra

4. Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mesecu

Septembar je mesec s najviše rođene dece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama. Nekoliko naučnika uporedilo je podatke o broju rođenih i otkrili su da je septembar najpopularniji mesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim praznicima. Smatraju kako je to vreme kad je najveća verovatnoća da će žena zatrudneti. Prema Metu Stajlsu koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014. najviše dece rađa se 9., 12. i 19. septembra.

5. Verovatno neće biti ni premalena ni prevelika pri porođaju

Istraživanja su pokazala da bebe rođene u septembru nisu najveće pri porođaju, već one rođene ranije leti, a ne ubrajaju se ni u grupu najmanjih kao zimska deca.

Shutterstock  Tek rođena beba

6. Manja je verovatnoća da će upadati u nevolje

Istraživanje prema kome su deca rođena u septembru uspešnija u školi pokazalo je i da će ta deca imati manje problema sa zakonom nego deca rođena u avhustu.

"Ako su među starijima u školi, lakše će postizati ciljeve kada je akademski uspeh u pitanju. Tako će verovatnije upisivati fakultet i smanjena je mogućnost da će postati maloletni kriminalci", naveli su autori istraživanja.