Uglavnom se svađe nakon rođenja pojavljuju niotkuda, ali je važno znati šta ih pokreće. Postoje neki uzroci koje je dobro predvideti, kako bi se sukobi lakše izgladili. Bolje je da imate drugačija očekivanja nego da budete razočarani reakcijama partnera.

Ovo su najčešći razlozi i teme oko kojih kreću svađe:

Način na koji se dele odgovornosti

Rođenje bebe znači još više posla za roditelje. Da je podela poslova pravedna, verovatno bi argumenti bili blaži ili ih ne bi ni bilo, ali realnost pokazuje da je jedan od roditelja privilegovaniji od drugog. Reč je, u velikom broju slučajeva, o očevima, koji se često pozivaju na zamoran posao, odakle se dobija novac za pelene, hranu i sve što je potrebno da beba odraste zdravo i skladno. Rešenje: Komunikacijom, mirnim tonom i bez pokušaja optuživanja, mogu se rešavati sukobi i deliti zadaci što je više moguće ravnopravno za oboje.

Razlike u vaspitanju

Pošto smo različiti, prihvatite da će vaš životni partner usvojiti možda i drugačiji stil vaspitanja deteta od vas. Najjednostavniji primer: dete padne i počne glasno da plače. Žena, obuzeta sažaljenjem i strahom, poželeće da ga podigne i da mu olakša patnju tako što će ga čvrsto držati u naručju. Otac će mu, jer želi da ima jako dete, odlučno reći da ustane i da ne brine, jer će sve biti u redu. Naravno, mališanu niko ne želi zlo, naprotiv, ali su reakcije različite.

 Lečenje deteta

U većini porodica, kada se dete razboli, jedan od roditelja radije sačeka da vidi kako bolest napreduje pre nego što detetu da pilule i sirupe. Drugi, pak, stresira se preko svake mere, zakazuje kod lekara pregled i savesno mu daje sve preporučene lekovite preparate. Štaviše, ona optužuje svog partnera da se nedovoljno angažuje kada je u pitanju zdravlje deteta.

Nedostatak se**ualnih kontakata stvara svađe nakon rođenja

Prema rečima stručnjaka, par nastavlja svoj prenatalni se**ualni život otprilike godinu dana nakon rođenja. Iako je fizički moguće i ranije, psihički je ženi potrebno nešto više vremena da se oporavi. Kako muškarac nailazi na poteškoće u razumevanju partnerke, nastaju rasprave, ponekad čak i žučne na ovu temu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Doktor upozorio na opasnu igru TikTok/dr.jmack