Dečak Nenad Bojić, učenik trećeg razreda OŠ "Vojin Čepić" u Kolašinu, napisao je najbolji sastav na temu "Mama je glagol od glagola raditi" na Festivalu JU Zahumlje, u kategoriji od drugog do petog razreda.

On je osvojio prvu nagradu, a njegov sastav koji je objavljen na Facebook stranici Zahumlje Nikšić privukao je mnogo pažnje. Pročitajte emotivne reči kojima je ovaj mališan pisao o svojoj majci!

"Jednoga dana, na času jezika i književnosti, učiteljica je saopštila da je otvoren konkurs za dečji festival na temu 'Mama je glagol od glagola raditi'. Takođe, saopštila je i to da možemo napisati poetski ili prozni tekst, i učestvovati na istom.

Zamislio sam se na tren i zapitao 'A šta ja da pišem?' Jedino su ostala sećanja... Sećanja na majku koja je meni bila najdraža reč i najdraži glagol. Voleo sam kada me zagrli, pomiluje i poljubi. Voleo sam kada mi napravi omiljeni kolač, voleo sam kada mi spremi omiljeno jelo. Voleo sam...Bio sam srećan dok nas je, nas petoro, pazila i brinula o nama.

Možda joj nije bilo lako, ali ona to nije pokazivala. Uvek nas je dočekivala sa njenim, za mene, najlepšim osmehom. O, kako sam samo bio srećan!

Setio sam se i naših rođendana. Uvek bi nam napravila kolač, makar i najobičniji, jer živeli smo na selu i nije uvek bilo potrebnog materijala, a ni novca da se kupi. Bez obzira na sve to, bio sam srećan. Mama, tata i mi... Život mi je bio kao bajka, a onda...

Onda sam se jednog jutra probudio i rekli su mi da majka nije više tu. Moj omiljeni glagol je prestao da 'vrši radnju'. Mama je odlučila da ne bude više sa nama, da ne bude više izvor moje sreće i sigurnosti. Odlučila je da mi bude samo sećanje, a ne 'omiljeni glagol'. Nisam želeo, a ni mogao da poverujem u sve ovo. Danima sam se nadao da je to samo nešto što će proći. Činilo mi se često da je čujem kako dolazi i smeje se. Činilo mi se da me zove onako kako mi je uvek tepala - Nešo! Sanjao sam je često. Ali...

Na kraju su ostala samo sećanja, kao i večito pitanje 'Zašto?' Zar je toliko bilo teško vršiti sve ove radnje i biti nečiji omiljeni glagol...? Zar je toliko bilo teško...?", napisao je dečak Nenad Bojić u svom sastavu.

BONUS VIDEO:

Dečak rasplakao TikTok TikTok/paye_paye

(Yumama/N. Z.)