Razveli ste se od muža, ali nastavljate da zajedno odgajate decu, koja naizmenično žive sa mamom i tatom. Ali tata se ponovo oženio - i deca su dobila maćehu. Verovatno vam je teško da se pomirite sa činjenicom da sada u njihovom životu postoji još jedna žena koja učestvuje u njihovom vaspitanju.

Uprkos svim teškim osećanjima koja vi i ona imate u vezi sa ovim, moraćete da se upoznate na pola puta - i pokušate da izgradite normalan odnos. Ovo je nova situacija za sve učesnike: biće potrebno vreme da se naviknu i pronađu zajednički jezik.

Prihvatite da će biti teško
Najverovatnije vas očekuju neprijatni trenuci. Morate biti spremni na nesuglasice, nesporazume, čak i svađe, ali glavno je da ostanete u okvirima međusobnog poštovanja. Deca i njihovo mentalno zdravlje treba da budu prioritet za sve uključene odrasle osobe. Apsolutno ne moraju da vide i čuju svađe između majke i maćehe.

Zapamtite da su deca i tinejdžeri veoma pažljivi, odmah će osetiti da li postoji napetost između vas. Oni mnogo pažljivije slušaju razgovore odraslih nego što mislimo. Deca će sigurno čuti (i zapamtiti) ako kažete nešto negativno o njihovoj maćehi.

Stoga, pazite na svoje reči i pokušajte da pronađete zajednički jezik sa njihovom maćehom. Ne morate da budete najbolji prijatelji, ali ako možete da prihvatite nju i njenu ulogu u svojoj porodici, svima će biti mnogo lakše. Naravno, ne morate sve ovo da radite sami, jednostrano. Možete podesiti ton i time dati primer svim ostalim odraslima. Ako budete imali sreće, vaš bivši muž će pomoći da poboljšate odnos između vas i njegove nove žene, piše deti.mail.ru-

Napravite prvi korak
Možda očekujete da će nova supruga vašeg bivšeg muža odlučiti da razgovara sa vama i reši stvari, ali to je malo verovatno. Najverovatnije vas se plaši. I nije to kakav si ti, samo si se prvi udao za ovog čoveka i rodio mu decu, a ona ga je tek nedavno upoznala. Možda je nervozna zbog svoje nove uloge i vašeg odnosa prema njoj.

Vredi priznati da ni njen položaj nije lak - postala je prisutna u odgajanju tuđe dece. Možda nema iskustva, plaši se da pogreši, ne zna kako da gradi odnose sa decom.

Stoga, učinite prvi korak ka njoj. Jednostavan način da pokažete da ste spremni da budete prijatelji je da joj pošaljete mali poklon i/ili poruku. Samo napišite da želite da je bolje upoznate, razgovarajte sa njom. Možda vam se ova žena neće dopasti – i to je u redu – ali pre ili kasnije ćete morati da razumete i prihvatite jedno drugo. Zdrava komunikacija zbog dece je neophodna - neka vam taj cilj uvek bude na pameti.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda osip roseola kod dece keywords: dete, osip, virusna infekcija, roseola TikTok/brookejeffymd

(Yumama/T.A.S.)