Roditeljima ovakvi nesporazumi mogu biti vrlo neprijatni, pa je jedno takvo iskustvo podelila mama, na portalu Ofeminin.

„Razumem da se to često dešava kod male dece – dečak liči na devojčicu, devojčica na dečaka, jer se crte lica tek razvijaju. Nisam imala problema sa tim sve do nedavno, do poslednjeg odlaska na more. Ljudi su zaista mogli na trenutak da razmisle pre nego što su bez razmišljanja izvalili: 'kako lepa devojčica!' Moji nervi su popustili poslednjeg dana“, napisala je gospođa Paulina u svojoj ispovesti.

Oh, znači voliš automobile? Imaš li lutku?

“Kasper ima nepune dve godine, plave oči, svetlu kožu i skoro belu, nešto dužu kosu. Veoma je vitak, čak mršav i ima tanak glas. Izgleda kao mali anđeo. Priznajem da možda liči na devojčicu, mada to nije toliko očigledno.

Zanimljivo, on je kopija svog oca, koji, inače, sigurno ne liči na ženu. I ranije je bilo situacija kada je neko mislio da je Kasper devojčica, ali to su bile samo epizode. Tek za vreme praznika sam to tako snažno osetila. Možda zato što smo stalno bili među strancima, a u julu je stalna gužva na moru i mešano društvo, ponekad potpuno neosetljivo.

Kaserova strast su automobili, građevinske mašine i autobusi - uvek sa sobom nosi malo vozilo. Na plaži je imao čitavu kolekciju sa kojima se kupao u vodi ili organizovao trke na peškiru. Jedan od njih je otišao predaleko i sleteo na peškir dve starice. Kasper je otrčao da vrati auto. "Oh, znači voliš automobile? Imaš li lutku?" – upitali su iznenađeni. "NE!" – mrzovoljno je odgovorio Kasper.

Pomalo iznerviran, objasnila sam da Kasper više voli automobile. Dame su se izvinile i neko vreme pričale o tome kako bi on bio lepa devojčica. Mislila sam da u njihovim godinama možda nije moguće sve jasno videti.”

Ovo je bio samo početak niza nesporazuma.

Hana, daj drugaricu lopaticu

“Iako ne bih nužno očekivala znanje o ovoj temi od starijih dama, očekujem malo više pažnje od roditelja druge dece na igralištu. Nažalost, ni tamo ne mogu da računam na to. „Hana, daj lopaticu drugarici“, bez oklevanja je rekla jedna od majki koja je sedela pored peščanika. Podsetila sam je da se moj sin zove Kasper, "Stvarno? Izgleda baš kao devojčica. A on ima takav glas..." iznenadila se, čak ni ne izvinivši se.”

“Ćutala sam o tome, ali srce mi je ključalo. Ne samo da je pogrešila, nego je i tako drsko komentarisala. Potpuni nedostatak empatije! Pitam se da li bi bila srećna kada bi neko razgovarao sa njenom ćerkom kao dečakom. Posramljujući. Često mi se dešava na igralištima da nisam sigurna u pol deteta, ali tada uvek slušam razgovor sa starateljem da čujem ime. Samo razmisli malo.”

Možda da mu skratiš kosu i obučeš u maskirnu jaknu

“Tokom narednih dana putovanja ponekad su se dešavale greške - na plaži ili na doručku u hotelu. To me je malo unervozilo ali sam pokušala da ostanem mirna. Otišli ​​smo na plažu poslednji put popodne. Kasper je bio gladan, pa sam otišla s njim po pomfrit. Stajali smo u redu, moj sin je veselo pevao.

Iza nas je stajala srećna porodica sa prijateljima. Na njihovim licima se moglo videti da su popili nekoliko piva. „Ali ova princeza lepo peva“, reče čovek. Pravio sam se da ne čujem, ali se Kasper okrenuo. „Ovo je za tebe, princezo“, nastavio je pripit tata. "Princeza se zove Kasper. On je dečak, ako niste primetili", procedila sam kroz zube. Društvo je prasnulo u smeh.

"Dečak? Sa takvom kosom?" – nastavio je veseli gospodin. „Možda da mu skratite kosu i obučete u maskirnu jaknu, bio se videlo, da znate?! Otrezni se čoveče!“ - viknula sam i odmah izašla iz reda sa sinom.

Ovaj incident me je toliko šokirao da je upropastio čitavo naše putovanje, koje je bilo prilično uspešno. Shvatam da će problem verovatno nestati sam od sebe s vremenom, kada Kasper malo poraste i sazri, ali ne sviđa mi se što moram da ispravljam sve oko sebe. Možda grešite, ali komentari koje sam čula bili su jednostavno nepristojni. Dovoljno bi bilo da se izvinite – da li je to previše što tražim?”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kolač sneško belić od kokosa TikTok/rainbownourishments