Anegret Raunek je ceo svoj život posvetila deci. I ne samo u svojoj porodici, već i tuđoj deci – radila je kao nastavnica engleskog i ruskog jezika. Istina, radila je u slobodno vreme od porodiljskog odsustva.

Anegret se porodila 14 puta - od pet različitih muževa i anonimnog donatora spermatozoida, a ima ukupno 17 dece. Ali njeno poslednje rođenje privuklo je pažnju svih - žena je odlučila da ponovo rodi kada je imala 65 godina.

Anegret je živela u Berlinu, a mnogi su smatrali da je takva ideja već bila previše. Ne samo da nije mlada, već je i samohrana majka! Ali Annegret se ničega nije plašila. Kako je objasnila, želela je da najmlađoj ćerki rodi mlađeg brata ili sestru. Devojčica je, inače, rođena kada je žena već imala 55 godina.

Ako je sa 55 godina sve prošlo bez spoljne intervencije, onda je ovog puta bila potrebna veštačkaoplodnja. U Nemačkoj su to odbili: postupak je previše rizičan i za majku i za potencijalnu bebu. Annegret je otputovala u drugu zemlju gde je podvrgnuta proceduri; IVF je tamo bio jeftiniji.

Anegret Raunek je tokom cele trudnoće morala da objašnjava zašto je preduzela takav korak i da se pravda: novinari i javnost optuživali su je za sebičnost. Na kraju krajeva, ako se porodite u tom uzrastu, postoji veliki rizik da ne preživite ni dok vam deca ne završe školu.

"Nikad ne znaš šta i kada može da ti se dogodi. Nesreća se može dogoditi majci i sa 20 godina. Uvek je lična stvar svakoga kada će zatrudneti", mirno je odgovorila žena.

Na pitanje kako će sama da se nosi sa decom (Anegretin poslednji brak je okončan 2008. godine), Nemica je rekla da ima mnogo iskustva u podizanju dece.

Četvorke su rođene u 26. nedelji carskim rezom i težili su između 655 i 980 grama. Bebe su provele nekoliko nedelja u bolnici, a zatim su sa majkom otpuštene kući.

Nekoliko godina kasnije, novinari su ponovo posetili majku mnogo dece. Ono što su videli nije za njih bilo iznenađenje: 72-godišnja žena očigledno nije bila u stanju da se nosi sa zauzetom decom.

Kako je pisao RTL, deca ne idu na igralište i ne igraju se sa vršnjacima: to je prezamorno za majku. Osim toga, mališani imaju zdravstvenih problema: jednoj od devojčica je potreban oftalmolog, a jednom od dečaka je došlo do cerebralnog krvarenja i potrebna mu je rehabilitacija kako bi bar mogao samostalno da hoda. Ali porodica ne ide kod doktora: ne možete sve povesti sa sobom odjednom, a Anegret nema dadilju.

Međutim, žena ne oseća nikakvu krivicu. Uverava da može i sama, a deca je održavaju mladom i punom snage. Ali starija deca joj praktično ne pomažu, sa izuzetkom 17-godišnje devojke, zbog koje je, kako je Anegret navela, rodila mlađe.

Stariji žive odvojeno, neki od njih, prema novinarima, uvređeni su zbog majke. A Anegret čak i ne vidi svoje unuke; ona poznaje samo jednog od njih, i to samo sa fotografije.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"POROĐAJ KOD KUĆE JE MOGUĆ, NIKADA NEĆU ZABORAVITI TAJ TRENUTAK!" Brazilac otkrio: Sve je krenulo od drugaričinog pitanja Kurir televizija