Gotovo svaki brak je na ispitu kada na red dođe roditeljstvo. Dolazak bebe iz temelja menja odnos mladih supružnika - evo kako da smanjite rizik od brodoloma.

Dolazak bebe veliki je izazov za oba roditelja, usložnjavanjem obaveza komplikuje se i njihov odnos - ovo su predlozi kako da sačuvate brak koje donosi portal yourtango.com.

1. Napravite dogovor oko osnovnih stvari
Parovi koji žele da njihv brak plovi mirnim morem i kada stigne beba trebalo bi da se dogovore oko osnovnih stvari, zaduženja i vrednosti kako bi jasno postavili svoja očekivanja jedno od drugog i svoje veze. Ovakvi dogovori jesu neformalni, ali mogu da znače dosta. Na primer, takav dogovor može da sadrži sledeće stavke:

„BIćemo ravnopravni partneri."
„Slažemo se da brinemo jedno o drugom najbolje što možemo."
„Slažemo se da uvek tražimo najbolje rešenje za oboje."

Jezik ovakvih dogovora je na vama, oni treba da služe za jačanje veze između vas. To praktično znači na primer: bliži se datum rođenja bebe, vi idete u kupovinu, sakupljate informacije o tome šta vam sve treba, kakva će biti organizacija - shvatate da ovo ne možete sami i tada se obraćate svom partneru za pomoć. 

2. Budite sprmni za nove procene i situacije.
Pretpostavimo da je sve krenulo sa dogovorom, ali je dolazak bebe ipak mnogo toga uzdrmao, jednostavno su se okolnosti promenile. U haosu od obaveza počinje da se gubi pojam o tome šta očekujemo od sebe, a šta od partnera. jedni od drugih. Mnogi dogovori će spontano pasti u vodu, zato je dobro da ih revidirate, da ponovo o svemu razgovarate. Budit spremni da će svaki dan doneti nove izazove, a samim tim i nve potrebe za preraspodelom obaveza i preispitivanjem vrednosti.

Možda ćete primetiti da će vam posle porođaja biti potrebno više pažnje, i fizički i psihički - ovo ne treba da pretvorite u nedostatak ili razlog za ljutnju i krivicu. 

3. Neka ovakvi dogovori budu rutina i deo svakodnevice.
Vi i vaš partner trebalo bi da posmatrate sklapanje i poštovanje dogovora kao svakodnevnu praksu. To ne znači da treba da sednete svaki dan u zakazano vreme da razgovarate o stvarima, već da obratite pažnju na ono oko čega ste se dogovorili. Uopšte, svaki put kada primetite znake nezadovoljstva, odmah prekinite ovaj začaran ciklus i proverite sebe, ali i partnera, pa se zapitajte šta oko čega ste se dogovorili.

BONUS VIDEO

"IZGUBILI SMO LJUBAV U ŠOPING MOLU" Aksentijević savetuje: Jedina prava odluka pre braka je DA ZNATE OVO (VIDEO) Kurir TV


Izvor. Yumama