Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE PRAVE BABE I DEDE: Jedna je ključna za odnos roditelja i deteta

Bake i deke najčešće prave ove tri grešeke – nemojte ih osuđivati, već im sugerišite šta je najbolje za dete.

 baba i deda_1020677989.jpg Izvor: Shutterstock

Bake i deke prave greške nesvesno, koje mogu imati dalekosežne posledice na razvoj dece. Međutim, mnoge greške se mogu ispraviti ako se na vreme uoče, a ovo su najčešće i najveće.

Potkopavaju autoritet roditeljima i učiteljima
Ova greška se često dešava bakama i dekama koji svojim unucima daju više slobode nego roditelji. Bake i deke nisu direktno uključeni u podizanje unuka i svakako im je dozvoljeno da razmaze unuke, ali ako roditelji nešto zabranjuju, takve odlke ne teba da krše. Deca tada brzo shvataju gde mogu da preteraju i tada okređu svoje bake i deke protiv roditelja.

Zanemarivanje funkcije uzora
Česta greška koju bake i deke prave je što zaboravljaju da i oni imaju ulogu uzora kod unuka, odnosno svojih unučadi. Ako je pravilo da nema slatkiša pre jela, onda to važi za sve, vi takođe kao baka ili deka toga treba da se pridržavate. Ovo nije važno samo za malu decu, već se često dešava i kod dece starijeg uzrasta u odnosu sa bakama i dekama.

Nametanje aktivnosti i sadržaja
Babe i dede, kao i roditelji uvek žele najbolje za svoju decu. Nekada ta očekivanja prevazilaze kapacitete dece, jer nije svako dete darovito za umetnost ili sport, nekada su samo normalno, prosečno, ali srećno dete ako se podrži prema svojim mogućnostima. Nametanje dodatnih aktivnosti, stalno nuđenje sadržaja koje dete nije spremno da usvoji može dovesti do suprotnog efekta. Deca treba provedu svaki svoj dan kvalitetno, bez podrške oni to neće uvek znati sami da urade najbolje, što može dovesti do dosade i problematičnog ponašanja – zato razmislite pre nego što predložite detetu da ide na časove pevanja, da li je to za njega bolje od plivanja, na primer.

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:17
Baba i deda ošišali dete dok se mama tuširala
Izvor: TikTok/sidrahbintriaz
Izvor: TikTok/sidrahbintriaz


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica