Ovo pitanje bila je tema razgovora u Pulsu Srbije, čiji su gosti bili ekonomista Aleksandar Stevanović i profersorka fizičke hemije Svetlana Stanišić.

- Ne volim da plašim ljude, mi danas živimo bolje nego ikad u istoriji ljudske vrste. Po životnom veku to živimo, u Srbiji žive po 75 godina u proseku - kaže Stanišić, ali upozorava:

"NAŠA DECA ĆE ŽIVETI KRAĆE OD SVOJIH RODITELJA" Stanišić: Bojim se da je ovo prva takva generacija, a sve zbog OVIH RAZLOGA Kurir TV

- Naša deca će biti verovatno prva generacija koja će živeti kraće od svojih roditelja. Zbog gojasnosti, neurednog života, previše stresa, malo sna, nedostatka izičke aktivnosti, zagađenosti vazduha. Ljudi su kod nas tri do pet kilograma gojazniji nego pre, a to dugujemo prerađenoj hrani.

Među najčešćim uzrocima smrti su loše životne navike koje je savremeni stil života nametno, a među njima stručnjaci najviše ističu sedeći način života, zatim nekvalitetna ishrana, nedovoljno sna, pušenje i konzumiranje alkohola. Neka istraživanja pokazuju čak da sedenje i nedovoljno sna imaju veći negativni uticaj na dužinu života od nekvalitetne ishrane. Zdravstvena statistika u Srbiji pokazuje da su vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena bolesti sistema krvotoka i kardiovaskularna oboljenja, kao i to da građani naše zemlje žive u proseku pet godina kraće od građana u Evropi. 

BONUS VIDEO

"ČESTO KAŽEMO UMRO JE OD INFARKTA, A ZAPRAVO JE NEŠTO DRUGO U PITANJU!" Doktor savetuje: Jednom godišnje, sat vremena radite OVO Kurir televizija

Izvor: Yumama/zdravlje.kurir.rs