Kada dolazi nova beba u porodicu, to je za svakoga veliki izazov. Ipak, čini se da to najteže može biti starijem detetu, koje je naviklo da bude jedino u fokusu svojih roditelja.

Kako bi vaše starije dete podnelo dolazak drugog, potrebno je da se prilagodi i pripremi na vreme.

1. Recite detetu da ste u drugom stanju

Osnovno je da dete uključite u ono što se dešava. Recite detetu da će druga beba doći i objasnite šta to znači. Potrudite se da pričate sa detetom na način koji odgovara njegovom uzrastu. Objasnite da beba još raste, da je u stomaku, da će se u jednom momentu pridružiti.

2. Uključite dete u pripreme

Postoji dosta stvari koje starije dete može uraditi za bebu. Uključite gau pripremu bebine sobe, pustite ga da vam pomogne i da bude ponosno na sebe. Dovoljno je da bude uz vas i dodaje vam potrebne stvari. Počnite ranije da navikavate dete da spava samo, ako želite da prestanete sa dojenjem takođe. 

3. Neka odabere posebnu igračku ili odeću za brata ili sestru

Starija deca vole da budu od pomoći. Pustite ih da odaberu poklon koji će dati bebi kada stigne.

4. Razmislite kako će izgledati upoznavanje, ali nemojte pritiskati

Verovatno vi imate svoju zamisao kako će njihovo upoznavanje izgledati. Ipak, nemojte previše pritiskati, pustite da se odvija prirodno.

5. Spustite bebu da spava pored starijeg deteta

Prvo pokažite starijem detetu ljubav i bliskost, a potom ga upoznajte sa novom bebom. Pustite dete da leži pored bebe i istu tu ljubav podeli sa njom.

6. Pustite dete da pomogne kada beba stigne

Svako je svestan da sa novorođenčetom moramo biti pažljivi, a da deca nisu nimalo spretna. Ipak, možete ga uključiti. Zamolite da vam donese pelenu, da leži pored vas dok hranite mlađe dete, da odabere odeću za bebu.

7. Morate odvojiti posebno vreme sa starijim detetom

Logično je da beba iziskuje mnogo vremena i pažnje, naročito od mame. Ipak, ne smete ni dok je sasvim mala ignorisati starije dete. Odvojte deo dana kada ćete biti sami sa njim, a neka se tata pobrine za bebu.

izvor: yumama