Što se hrane tiče, mislim da ne treba uvek eksperimentisati. Nekada prija prosto domaće jelo, posebno u ovim hladnim danima. Zato je ovog puta moj predlog grašak sa mesom. Ne samo što je jako ukusan i može biti ručak za dva dana, nego ćete i olakšati sebi život, jer će i bebica moći da ga jede, tako da tog dana nema posebnog kuvanja (verovatno su sve mame posle ove rečenice odlučile da za sledeći ručak iskoriste baš ovaj moj recept).
Grašak sa mesom
Potrebno je (navedena je količina namirnica od kojih nas dvoje dobijemo ručak za dva dana):
- 600 g piletine
- jedan luk
- dve veće šargarepe
- kesa graška
- dva paradajza
- mirođija
- peršun
- beli luk u granulama
- suvi začin
- brašno i aleva paprika za zapršku
Priprema:
Luk sitno iseckati. Jednu šargarepu iseckati na kolutiće, drugu samo preseći na dva ili tri dela (da ne biste jurili kolutiće po šerpi kad budete odvajali deo za bebu). Piletinu iseckati na kockice. Sve to, kao i kesu graška, spojiti u šerpi i kuvati pola sata (ako ne želite da kuvate bebi, onda prvo propržiti luk, šargarepu i piletinu dok ne pobeli, pa dodati grašak i kuvati). Kada je sve kuvano, vode treba da bude tek toliko da prekrije ručak. Odvojte onoliko graška i mesa koliko inače dajete bebi, kao i celu šargarepicu. Izblendirajte, dodajte kašičicu maslinovog ulja i eto ga idealan kompletan kuvani obrok za taj dan. Što se našeg ručka tiče, dodajte punu kašičicu mirođije, punu kašičicu peršuna (možete i više, po ukusu), kašičicu belog luka, dve do tri kašičice suvog začina. Paradajz iseckati na krupnije kocke, pa dodati i njega. Kuvati još pet minuta. Dodati zapršku (dve kašike brašna i kašičicu aleve paprike pomešati sa malo tople vode i dodati u ručak kroz cediljku). Kada se jelo lepo sjedini, skinuti sa plotne. Uz to poslužiti domaći sir.
Što se slatkog dela tiče, ovog puta sa vama delim moj omiljeni recept, recept moje mame, za najmekše i najlepše urmašice koje ste do sad probali.
Foto: Privatna arhiva
Urmašice
Potrebno je (za 15 urmašica):
- jedna čaša kiselog mleka
- jedna čaša masti (čaša od kiselog mleka)
- dve šolje brašna
- kilogram šećera
- griz
- limun
Priprema:
U većoj posudi pomešati kiselo mleko i mast. Zatim dodati šolju brašna, šaku griza, pa drugu šolju brašna dodavati postepeno. Kada se testo ne lepi pod rukom, onda je spremno za pripremu. Odvajati kuglice i oblikovati ih tako što ih poravnate kada testo stavite, na prethodno posuto brašnom, rende (deo sa najširim rupicama). Ređati na pek papir. Peći od 15 do 20 minuta na 220 stepeni. Urmašice su pečene kad porumene. Dok se peku, na plotni u većoj šerpi staviti litar vode, šećer i to kuvati 5 minuta od vrenja. Kada voda tek počne da vri, dodati nekoliko kapi limuna. Urmašice poređati u dublju posudu u kojoj želite da ih služite i prelijte ih skroz da plivaju. Posle nekog vremena, urmašice će popiti preliv, pa dodajte još. I eto ga! Brz, lak jednostavan i moj omiljeni kolač. Nadam se da će se i vama dopasti.
Prijatno, drugari!
Foto: Privatna arhiva
Pročitajte i...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna