Dok nas sunce i divni prolećni dani mame da izađemo napolje, prosto je nemoguće vreme provoditi u kuhinji. Zato sam se ovog petka odlučila za jedan super brzi recept. Vraćajući se sa izleta, trebalo nam je nešto što se zaista brzinski sprema (mi umorni i gladni, beba čeka kupanjac, standardna roditeljska priča ). Tako da vam stiže recept koji je od slučajne improvizacije postao jedan od nama omiljenih!

Testenina za mamu i tatu

Potrebno je:

- 250 g testenine

- 2 tunjevine

- beli luk po želji

- 500 g paradajz sosa

- šaka kukuruza

- šaka graška

- jedna manja paprika iseckana na listiće

- so po ukusu

kuvamo-sa-mamom-testenina-sa-tunjevinom-popara-beba-desert

Foto: Privatna arhiva

Priprema:

Tunjevinu, po ukusu sitno seckani beli luk, paradajz sos, kukuruz, grašak, papriku i so pomešate, ukrčkate - i to je cela mudrost! Skuvajte pastu, sjedinite i dobićete savršen ručak za svaku priliku. Kao prilog obavezno dodajem masline, koje verovatno postoje kako bi ovo jelo dovele do savršenstva.

A uz brzinsko glavno jelo mora ići isti takav slatkiš!

Brzi slatkiš u čaši

Potrebno je:

- 200g mlevenog keksa

- malo mleka

- maline po ukusu

- gustin

- 2 banane

- krem šlag

kuvamo-sa-mamom-testenina-sa-tunjevinom-popara-beba-desert

Foto: Privatna arhiva

Priprema:

Prvo maline pripremim sa gustinom i ostavljam da se hlade dok pripremam ostalo. Zatim umutim krem šlag, iseckam banane, pomešam keks u jednoj činijici sa jako malo mleka (tek toliko da dobijem gustu masu). I, što se pripreme tiče, to je sve! U čašu u kojoj želite da servirate slatkiš, prvo stavite keks, pa banane, zatim opet keks, maline i na kraju šlag. Možete improvizovati i staviti voće po želji, a umesto drugog sloja keksa može ići puding od vanile koji se fenomenalno uklapa u celu priču. Kompletan ručak koji će svi obožavati i koji možete poslužiti u svakoj prilici, gotov za bukvalno pola sata.

Poparica za Lenku

Što se beba tiče, stiže Lenkin omiljen recept, poparica.

kuvamo-sa-mamom-testenina-sa-tunjevinom-popara-beba-desert

Foto: Privatna arhiva

Priprema: 

U šerpicu stavim malo više od pola nakidane kifle. Dodajem vodu dok se ne prokuva. Kada kifla postane mekana, skidam sa šporeta i, dok je još vruće, dodajem malko maslaca. Nekada ispasiram štapnim, ako je potrebno. Zatim dodam dve do tri kašike grčkog jogurta (što Lenka voli mnogo više od pavlake), poslužim gospođici i čekam oduševljenje. Kako bi obrok bio kompletan, obavezno uz poparicu pije jogurt.

Takođe, slatkiš mogu jesti i stariji bepci. Ako niste uveli maline, jednu porcijicu pripremite isto, izostavljajući njih. Nadam se da ćete uživati i čekam utiske!

Mama Sofija

Probajte i...