Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

15 prelepih načina da pokažete detetu da ga volite

Bezgraničnu ljubav koju osećate prema svom detetu važno je da pokažete kroz gestove i ponašanje. Pogledajte načine na koje ćete svoj najdražem biću pokazati koliko ga zapravo volite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko puta ste čuli onu čuvenu: "Dela govore više od reči"? 

Ako je nešto sigurno, to je da svoju decu volimo više od svega na svetu.  A kao roditelji, dužni smo da se osećaju sigurno, obezbeđeno i, što je najvažnije - voljeno. 

Zato, pored toga što im govorite koliko ih volite, probajte to na jednostavne načine da im pokažete.

Izdvojili smo 15 lakih načina da pokažete detetu koliko ga volite.

1. Pogledajte ih u oči

Kada dete pokuša da razgovara sa vama ili pokazuje nešto što je uradilo, ostavite to što radite, fokusirajte se na njega i pogledajte ga u oči. Iskreno ga pogledajte. Dajte mu punu pažnju, koliko god da je u vašoj moći.

2. Fizički kontakt

Grlite ih, bacite 'pet', mazite se, držite ih za ruku, spavajte zajedno. Budite blizu, i pokažite detetu da ste tu. 

3. Pohvalite dete

Pokažite im da znate da rade dobro to što rade. Recite im kako su savršeni i kako ste ponosni na njih. Naučite ih da volite sebe.

4. Zahvalite im se

Dajte im do znanja da cenite to što vas slušaju, što su dobri i fini sa prijateljima, kada su kulturni. Neka se osećaju dobro u svojoj koži.

Povezane vesti

5. Sedite zajedno i čitajte

Provedite kvalitetno zajedničko vreme. Neka dete izabere knjigu i priču koji želi, pričajte o njoj, o omiljenim likovima i situacijama.

6. Neka odlazak na spavanje bude posebno vreme

Saberite ceo dan pre nego što dete zaspi. Pričajte o najlepšim momentima, kako njegovim tako i svojim. 

7. Imajte trenutke kad ste sami sa detetom

Ako imate više dece, potrudite se da sa svakim od njih imate posebno 'vaše vreme'. Iako je super kad ste svi zajedno, nekada su ovakvi trenuci preko potrebni.

8. Pustite ih da kuvaju sa vama

Deca vole da budu 'velika'. Kada im date važne zadatke, osećaće se posebno i bitno. Iako je nekada sa detetom duplo više posla, pustite ga makar da pere povrće, donese posudu i slično. Vama se to čini sitno, ali je za dete velika stvar.

9. Učite decu

Pokažite detetu nešto novo, pričajte mu o svom poslu. Kupite knjigu o dinosaurusima ako je fascinirano njima. Pričajte o pticama, drveću, svemu na šta naiđete.

Povezane vesti

10. Radite nešto neuobičajeno

Postoji nešto čemu obično govorte ne, ali baš to im s vremena na vreme dopustite. Obično im ne date slatkiše posle večere, ali jedan dan ih počastite. To su mali načini da napravite veliko iznenađenje.

11. Uzbuđenje

Pokažite entuzijazam kada dete priča o nečemu ili radi nešto. Pokažite koliko ste uzbuđeni kada ih vidite da rade domaći zadatak. Neka osete tu ljubav.

12. Izmislite igru zajedno

Uključite dugme za maštu, budite kreativni zajedno i provedite posebne porodične trenutke. 

13. Neka vam pričaju priču

Pustite dete da ima kontrolu nad pričom, biće im zabavno, ali će imati i osećaj da im se snovi ostvaruju. Govoriće šta žele, smišljaće karaktere, a oči će im sve vreme sijati. 

14. Ohrabrite ih 

Pustite ih da sanjaju i ohrabrite ih da ostvaruju svoje snove. Možda su oni sada bajkoviti i nerealni, ali će zahvaljujući vašem ohrabrenju kasnije, kada budu imali realne snove, imati dovoljno hrabrosti da ih ostvare.

15. Čuvajte navike

Tradicija, navike, rutine, naravno, uz poneku spontanost, pomoći će detetu da se oseća voljeno i zbrinuto. Posebne porodične navike ostaće uspomene za čitav život.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica