U većini slučajeva manji gubici kose samo su znak da raste nova, zdrava koja će zameniti staru, oštećenu. U stvari, gubitak do 100 vlasi dnevno se smatra potpuno normalnim. Ako niste sigurni šta je normalno za vas, dobra ideja je da obratite pažnju na ono što obično vidite u odvodu tuša ili na svojoj četki. Ako iznenada primetite mnogo više vlasi na tim mestima ili vam je konjski rep znatno tanji, verovatno gubite više kose nego što bi trebalo.

Na gubitak kose mogu da utiču razni faktori: Intenzivan emocionalni ili fizički stres, perut ili psorijaza vlasišta, neki lekovi, deficit određenih minerala koje dobijamo putem ishrane, autoimune bolesti, prečeste zategnute frizure, redovno tretiranje kose toplotom - fenom, peglom ili figarom, prekomerno tretiranje kose hemijski - farbaranje, blajhanje i slično.

Osim navedenih faktora, na gubitak kose može da utiče i stanje hormona u ženskom telu, na koje utiču genetika, upotreba hormonske terapije kojom kontrolišemo rađanje, trudnoća i rađanje deteta.

Genetika kao faktor gubitka kose

Kada pomislimo na urođen gubitak kose, obično nam prvo padne na pamet ćelavost kod muškaraca. Međutim, žene su podjednako žrtve ovog faktora, koji kod lepšeg pola ipak više dolazi do izražaja.

Kod žena gubitak kose je obično koncentrisan na temenu glave, dok su kod muškaraca to "zalisci", ističe Američka akademija za dermatologiju (AAD).

Iako ne možete u potpunosti da sprečite ovaj tip gubitka kose, postoje tretmani - poput minoksidila koji se prodaje bez recepta ili finasterida - koji ga mogu usporiti i učiniti da kosa ostane punija. Dakle, što pre počnete sa lečenjem, to je bolje.

Kontrola rađanja hormonskom terapijom

Prekidanje hormonske kontrole rađanja ili prelazak na drugu vrstu hormonske kontracepcije takođe može izazvati pojačan gubitak kose.

Ovo je još jedan oblik "Telogen efluvijuma" (najčeći uzrok gubitka kose kod žena), što znači da je obično privremen. Možete se osloniti na proizvode za volumen i trikove stilizovanja kose, kako bi ona izgledala bujnije, dok čekate da vaša kosa vrati punoću.

Trudnoća i rađanje deteta

Kosa normalno prolazi kroz tri glavne "životne faze". Prvo je faza rasta; drugo, prelazna faza, kada rast prestaje, ali kosa ne opada; a zatim sledi faza mirovanja. Konačno, nakon faze mirovanja, kosa opada.

Tokom trudnoće, većina žena primeti kako njihova kosa prelazi u režim brzog rasta.

"Tada je sve u fazi ubrzanog rasta, zbog navale hormona (estrogena) zbog kojih dlake rastu nego inače", objasnio je doktor Fusko za Self. Faza rasta ne samo da je puštena u veliku brzinu, već i traje duže od normalne, što dalje znači da se opadanje ne dešava.

Jednom kada se nivo estrogena vrati u normalu nakon porođaja, kosa nastavlja normalne cikluse rasta i počinje da sipa svu onu gustu, bujnu kosu koja se nakupljala u poslednjih 10 meseci. Neke žene dožive vrlo blago propadanje, ali druge dožive intenzivno otpuštanje nekoliko meseci.

Zbog toga se kasnije javlja gubitak kose (tehnički gledano, odumiranje kose), koji se stručno naziva naziva se "Telogen efluvijum", a može se dogoditi mesecima (do 4 meseca) nakon stresnog ili velikog životnog događaja, poput porođaja, istakla je Betani Šloser, takođe za Self.

Postporođajni gubitak kose je, srećom, privremen. Dakle, ne morate zaista ništa da preduzimate za to. Postoje načini da vaša kosa izgleda i deluje punije, dok čekate da opadanje stane. Na primer, potražite šampon i regenerator koji su formulisani za osetljivu kosu i doprinose volumenu i izbegavajte proizvode koji slepljuju kosu.

Zapratite nas i na Instagramu!