Jedno od mnogobrojnih pitanja koja se nameću u periodu trudnoće je i da li farbanje kose može ugroziti zdravlje i razvoj bebe.

Pročitajte savete stručnjaka koji otkrivaju istinitost mitova u vezi sa negom kose u vreme trudnoće, ali i pre i nakon ovih posebnih devet meseci, koje je preneo sajt Cosmopolitan.rs.

Mit 1. Za vreme trudnoće kosa se ne sme farbati

Možda ova zabluda najviše zabrinjava žene. Međutim, na njihovu sreću i radost, perinatolog Sintija Banermen uverava da danas farbanje kose u periodu trudnoće ne predstavlja nikakvu opasnost. Savremene boje mogu se bezbedno koristiti i posle 10 nedelja trudnoće (kada je završeno početno formiranje organa bebe). Jedino na šta treba paziti je upotreba starih boja na bazi formaldehida.

Mit 2. Kosu je potrebno prati svaki dan

Zaista, na nekim sajtovima za lepotu mogu se naći takvi saveti. Ipak, to nije sasvim tačno. Stilista i tvorac Rahua brenda Fabijan Lign tvrdi da što više perete kosu, više prirodnih ulja i proteina će se isprati sa površine kose. To će dovesti do prekomerne suvoće dlake i usloviti dug proces oporavka, pa je najbolje da operete kosu najviše dva puta tokom sedam dana.

Mit 3. Jak stres može uzrokovati nagle sede

Ovaj mit svi doživljavaju kao neospornu istinu, uprkos činjenici da je u stvarnosti veza između snažnih tretmana i sticanja sede kose još uvek veoma slaba. U novije vreme, stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Njujorku i Medicinskog fakulteta Bajlor objavili su rezultate studije u kojoj se navodi da hormoni stresa zaista mogu izazvati naglo sedenje kose, što je povezano sa složenim procesom njegovog uticaja na funkcionisanje matičnih ćelija. Međutim, svi eksperimenti su izvedeni na miševima, i zato ne zaboravite da genetska pozadina i prisustvo svih vrsta bolesti takođe mogu igrati veliku ulogu.

Mit 4. Često nošenje konjskog repa i pletenica može izazvati primetno opadanje kose

Slatke pletenice i repovi su u poslednje vreme veoma popularni. Ipak, stalno pridržavanje modnih trendova može negativno uticati na stanje vaše kose. Američka akademija za dermatologiju (AAD) nedavno je objavila saopštenje da redovno vezanje črvstih repova, kao i nošenje pletenica uzrokuje da dlake budu stalno u napetosti i kao rezultat toga postaju krhke i počinju ispadati.


Da li je dozvoljeno farbati se u trudnoći: 8 mitova o nezi kose, Foto: Profimedia

Mit 5. Ako izlazite napolje sa mokrom glavom, lako ćete se prehladiti

Bake i majke su nam svima rekle da je apsolutno nemoguće izaći napolje sa sveže opranom glavom, jer će to dovesti do jake prehlade. Međutim, kao što znate, razvoj prehlade i drugih virusnih bolesti uzrokuju patogeni mikroorganizmi, poput virusa i bakterija. Prema doktoru medicinskih nauka Džejmsu Čoiu, boravak na ulici ni na koji način ne može izazvati prehladu, osim ako niste okruženi ljudima koji su prehlađeni.

Mit 6. Hladna voda pomaže da kosu učinite sjajnom

Sećate se kada ste poslednji put posetili frizera, da ste kosu oprali hladnom vodom? Da, možda je bila malo topla, osvežavajuća, ali to ne utiče na stanje kose. Kozmetički hemičar Rendi Šuler tvrdi da je stepen sjaja kose potpuno nezavisan od temperature vode kojom oni peru glavu. Voda može samo malo podići folikule kose, zbog čega je kosu teško oblikovati prvog dana nakon pranja. Stoga, ova izjava je potpuno lažna.

Mit 7. Kosu treba češljati više puta dnevno

Američka dermatološka akademija demantovala je ovo smešno mišljenje. U svojoj poslednjoj studiji, njeni stručnjaci su napisali da češljanje kose vrlo često i previše naporno (pa čak i više od 100 puta) može dovesti do preseka njihovih krajeva. Zbog toga bi sve trebalo da bude umereno.

Mit 8. Ako izvučete sedu dlaku, rastu još dve potpuno iste

"Svaki folikul dlake može da proizvede novu kosu nakon što se stara odvoji od nje, bez obzira na boju", objašnjava Lign. Međutim, stručnjak upozorava na prekomerno ispadanje kose, jer može prouzrokovati stvaranje fleka na glavi.