S obzirom na to da ste osuđeni na izolaciju i sada imate više slobodnog vremena nego ikad, ne bi bilo loše organizovati ormar i videti šta zaista nosite, a šta niste obukli od svoje mature. Nakon što to učinite i uvidite koji su vam omiljeni komadi, ne bi bilo loše da im od sada posvetite više pažnje i nege, kako bi vam što duže potrajali.

1. Pranje odeće

Koliko god novca trošili na odeću, uvek bi trebalo da može da podnese pranje. Zaboravite na uverenja da samo skupa odeća traje, jer to nije istina. Nebrojeno puta se dogodilo da nam se dizajnerske krpice unište u rekordnom roku, što nije bio slučaj sa komadima koje smo platili neuporedivo manje.

Svima koji žele da sačuvaju svoju odeću od uništavanja stručnjaci preporučuju da je ređe peru. Mnogi odeću peru već nakon prvog nošenja, što je pogrešno i potpuno nepotrebno, osim ako nije upila neugodan miris ili je stvarno prljava.

Odeću uvek perite na 30 stepeni (osim ako nije riječ o odeći za bebe koju je potrebno sterilisati na visokoj temperaturi). Bilo bi dobro da odeću tokom svakog pranja perete u posebnim vrećicama za pranje koje sprečavaju propuštanje mikrovlakana od odjeće koja završavaju u vodi.

Takođe nije poželjno ni da odeću sušite u sušilici, pogotovo ne vunene komade. Najbolje je da je otresete i okačite na sušilo ili štrik da se osuši prirodnim putem. Postoje i brojni sprejevi za osveživanje odeće za lepši miris.

2. Čuvajte odeću od moljaca

Sigurno vam se dogodilo da na odeći vremenom pronađete rupice. Za to može biti kriva mašina za pranje, ali najčešće su krivci moljci koji se njom hrane. Zato investirajte u drvene kuglice protiv moljaca i jastučiće lavande koji će ih sprečiti da naprave štetu.

3. Dugmići i porubi

Ukoliko je na vašoj odeći 'otišao' porub ili vam se odšilo dugme, to vrlo lako možete popraviti i sami. Sve što vam je potrebno su makaze i skromni komplet za šivanje. Internet je odlično mesto na kojem možete potražiti tutorijale koji objašnjavaju kako porubiti odjeću i zašiti dugme. Zapamtite da šavovi ne moraju izgledati savršeno. Važno je samo da spolja izgleda dobro. Na kraju krajeva, ako i ne uspijete u svom domu, uvek postoji krojačica koja će to ispraviti za čas posla.

4. Pocepana odeća

Ukoliko su se vaše omiljene pantalone pocepale, to ne znači da ih automatski morate baciti. Ako pocepani deo ne može da izgleda kao modni detalj, na pantalone uvek možete zašiti efektni komad tkanine i na taj način ih učiniti originalnim.

Osim klasičnih zakrpa postoji i metoda šašiko, popularna u Japanu, koja podrazumeva popravak i dekoriranje različitim motivima, uzorcima i linijama pomoću belog konca. Isto možete učiniti služeći se koncem u bilo kojoj drugoj boji i napraviti sami kul izvezenu zakrpu.

5. Što ako komadu odeće nema spasa?

Postoje i slučajevi kada odeći stvarno nema spasa, poput fleke koja nikako ne odlazi sa majice. Tada se možete poslužiti dobrom starom tie-dye tehnikom koja je bila popularna devedesetih.

Uništenu haljinu možete pretvoriti u top ili u suknju, a maksi haljinu skratiti na midi dužinu koja je poslednjih godina vrlo popularna. Ako je pojedini odevni komad do te mere uništen da nema smisla truditi se da ga spasete, uvek ga možete iseći na manje komade koje ćete koristiti umesto krpe za čišćenje.

Zapratite nas i na Instagramu!