Bez obzira na to kakva je vaša porodica, promene koje donosi socijalno distanciranje zaista mogu biti velike. Razvedeni roditelji mogu biti naročito u problemu.

Svi stručnjaci se slažu u jednom - možete nastaviti sa redovnim rasporedom, ili pak napraviti novi, ukoliko to vama više odgovara, samo da za vas i vaše dete to bude što bezbednije. 

1. Dogovorite se kako ćete pratiti svoje zdravlje

Važno je da se dogovorite da oba doma budu obezbeđena, čista i zdrava okolina. Recimo, roditelj može meriti temperaturu detetu svakog puta kada ono dođe kod njega.

Važno je i to da pazite na simptome svih drugih ukućana. 

Ako roditelj zna da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom ili nekim ko ima simptome virusa, važno je da odmah obavesti drugog roditelja. 

2. Postavite granice

Dobro bi bilo da se zna gde ste se kretali kada dete nije bilo kod vas. Odlazak u prodavnicu, apoteku, blizina sa prijateljima i porodicom povećava rizik od izloženosti. 

Takođe, kada idete sa detetom negde, velika je razlika da li odlazite u prirodu ili u gužvu od mnogo ljudi. 

Naravno da ne treba svaki trenutak svog života da prijavljujete bivšem partneru, ali bi trebalo da ga upozorite i pripazite na bezbednost. Ukoliko smatrate da je potrebno, možete napraviti i spisak ljudi sa kojim ste bili u kontaktu.

3. Razgovarajte o trenutnim promenama rasporeda

Mnogi roditelji prave promene u rasporedu kako bi smanjili učestalost kretanja deteta od jednog doma do drugog. Možete koristiti i video-pozive sa drugim roditeljem kako bi dete imalo svakodnevni kontakt sa oboje. U svakom slučaju, važno je razgovarati i napraviti raspored koji vam trenutno najviše odgovara.

4. Napravite prostora za 'nadoknadu vremena'

Možete se dogovoriti da sve propušteno nadoknadite kasnije, kada sve prođe. Ako ste se dogovorili da dete tokom krize bude samo kod jednog roditelja, onda bi trebalo da se posle više vremena posveti drugom roditelju, kako bi se polako vratio osećaj normalnosti.

5. Budite kreativni prilikom odvođenja i dovođenja deteta

Kako je važno brinuti o socijalnoj distanci i bezbednosti, potrudite se da uz kreativne načine to postane što manje stresno. 

- Nađite se na parkingu

- Jedan period neka samo jedan roditelj vodi dete

- Organizujte šetnju ili vožnju biciklom i nađite se sa drugim roditeljem na pola puta

Na ovaj način ćete sigurno poslati pozitivnu poruku i pokazati podršku drugom roditelju.

6. Odredite šta je najbolje za vas

Vrlo je važno da zajednički donesete odluke i razgovarate o svemu. Pandemija je idealna prilika da se fokusirate isključivo na detetovu dobrobit zajedničkim snagama.

Zapratite nas i na Instagramu!