Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crtanjem protiv stresa, straha i dosade: Coronart - mesto gde žive dela velikih i malih umetnika iz izolacije

Predstavljamo vam kreativnu akciju koju obožavaju i roditelji i deca!

  Izvor: Foto: Coronart

Životni uslovi u kojima smo se našli povodom pandemije virusa korona, potpuno su promenili našu svakodnevicu i kreirali izazove sa kojima se borimo, svako na svoj način. Međutim, postoji i pozitivna strana ove loše priče. Naime, strah, neizvesnost, stres i dosada učinilu su svoje i probudili u nama neke talente i emocije za koje možda nismo ni znali da ih imamo. Mnogi su se ovih dana pronašli u malim, ali divnim stvarima i svoj izmenjeni i, na prvi pogled, ogoljeni život potpuno ulepšali i obogatili kreativnim radom. Tako su nastale i brojne onlajn radionice, izložbe i mesta gde se "novi" umetnici okupljaju, savetuju, razmenjuju svoja mišljenja i stidljivo prikazuju svoje prve umetničke radove.

Jedna od njih je i domaća Fejsbuk grupa Coronart, koja je osnovana 16. marta, prvog dana vanrednog stanja u Srbiji, i koja trenutno okuplja skoro 900 članova, velikih i malih slikara. Kada i kako je došla na ideju da pokrene celu priču, otkrila nam je Tatjana Trajković, savetnica u psihodrami i art terapiji i osnivačica Centra za umetnost i kulturu "Artelje".

- Na ideju sam došla u nedelju uveče, dok sam čekala dnevnik u kome bi vanredno stanje moglo biti proglašeno. Razmišljala sam o školi umetnosti koju vodim i koja neće moći da funkcioniše. Na trenutak sam zamislila svoj dan bez crtanja i dečijih poteza i bilo mi je jasno da to neće moći tako. Setila sam se nekog davnog projekta koji sam videla na nekim stranim sajtovima, u pitanju je bio izazov u trajanju od 30 dana gde je svako od učesnika dobijao temu koju će tog dana istraživati i crtati. Palo mi je na pamet da formiram grupu u koju će se prijavljivati oni koji žele da umetnost bude sastavni deo njihovog dana i da svakog dana rade na zadatu temu.

Vanredno stanje je upravo bilo proglašeno kada sam sastavila spisak tema za prvih deset dana.


Andrea Komazec, kolaž; Foto: Privatna arhiva

Zbog čega je ovaj vid kreativnog rada posebno koristan u periodima izraženog stresa, na koji način crtanje utiče na našu psihu?

- Cilj stvaranja ovakve grupe i uopšte bavljenja umetnošću bio je umanjiti stres i strah i provesti određeno vreme u toku dana radeći nešto što inspiriše i pojačava pozitivna osećanja. Vreme izolacije je teško, javlja se stres, zabrinutost zbog situacije u kojoj do sada nismo bili i strah za najbliže. Moja želja je bila da makar deo dana misli usmerimo ka nečemu što može doneti radost. Sam proces crtanja donosi opuštanje i sigurnost a crtež kao takav obezbeđuje radost jer ste svesni da ste uradili nešto što je dobro i da se to nekim ljudima koje čak i ne poznajete dopada.


Uroš Vuleković, 6 godina; Foto: Privatna arhiva

Kako je izgledao vaš prvi zadatak i da li je bio namenjen isključivo deci?

- Prva tema u grupi je bila "Nacrtaj svoju cipelu". Javilo se tek nekoliko neustrašivih, postavili su svoje radove i tako je krenulo. Nacrtaj pogled kroz svoj prozor, Nacrtaj nešto zeleno, Nacrtaj svoj san, Nacrtaj pticu, samo su neki od zadataka koje su potom dobijali članovi naše grupe. Da naglasim, sve tehnike su dozvoljene, ne postoje ograničenja jer je cilj razvijati kreativnost, a svakome leži neka druga tehnika.

U početku, najviše crteža radila su deca, roditelji su ih postavljali, komentarisali, lajkovali, ali sami nisu imali hrabrosti da se uključe u izazov. Tek kada sam napisala jedno malo ohrabrenje u kome sam objasnila da se u grupi ne takmičimo i da nema ocena, bojažljivo su počeli da postavljaju svoje radove. Reakcije na crteže odraslih je bila predivna, članovi grupe su ih podržali, ostavljali pozitivne komentare, a neki od radova su na grupi i prodati.


Julija Džinović, 5,5 godina; Foto: Privatna arhiva

Koliko danas grupa ima članova i da li imate planove za njen razvoj nakon završetka vanrednog stanja?

- Kroz samo nekoliko dana grupa je imala već 300 članova, a danas nas je nešto više od 850.

Ideja je da, po završetku izolacije izazvane koronavirusom, najbolje radove predstavimo publici kroz izložbu. Volela bih da nam neko ko ima galerijski prostor izadje u susret i ustupi nam mesto na kome možemo da pokažemo kako je izolacija izgledala iz naše perspektive. To je nešto čemu se unapred jako radujem, posebno zbog činjenice da su mi članovi grupe postali već poznati, prepoznajem njihov stil, znam imena dece i način na koji rade, iako se nikada nismo sreli. Volela bih sve da ih upoznam, mada je to nemoguće jer imamo članove i iz Kanade, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije…

U našoj galeriji pogledajte još neke od predivnih radova članova grupe Coronart.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica