Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče velikih porodica: 'Od njih osmoro, svako ima svog partnera za svađanje i za igru'

Kako izgleda život u velikoj porodici i šta preporučuju majkama koje očekuju, ili planiraju više od dvoje dece, otkrile su naše čitateljke. Donosimo vam priču Yumame Dragane Vulović, majke osmoro mališana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Yumama je imala neizmernu sreću da se susretne sa pričom jedne divne desetočlane porodice. Da, dobro ste čuli, ovi mama i tata iz Srbije imaju čak osmoro mališana. Uz mnogo smeha, zajedničkog rada, ljubavi, pa i poneke dečje svađe, oni uspevaju da maksimalno uživaju u svojim predivnim porodičnim danima. Mama Dragana, čije najstarije dete ima 15 godina, ispričala nam je svoju neverovatnu priču...

"Još kao devojčurak sam maštala da imam veliku porodicu, bar petoro dece. Osmo dete u našoj porodici nije unelo neke velike promene, sem što je najveća maza. Kasno je prohodao, stalno je jurio seke da ga nose i da im seda u krilo...

Ne bih mogla da zamislim život sa manje dece. Čim neko nije tu, ode kod bake na par dana ili na rekreativnu, oseti se neka praznina, kao da nešto nedostaje. Čak i kada su svi tu, suprug se često nasali kad se prebrojavamo - Nešto vas je malo, neko fali. "

Povezane vesti

Kako smo pretpostavili da u ovako velikoj porodici mora biti i poteškoća, razgovarali smo sa mamom o organizaciji i svakodnevnim obavezama, ali i o onim najlepšim trenucima kada roditelj shvati koliko je blagosloven. 

"Ne mogu da kažem da mi je nesto posebno teško, jer u velikim porodicama deca su samostalna, kod nas nema jutarnjeg haosa, njih petoro ide u školu, srede svoje sobe čim ustanu, izaberu sami garderobu koju tog dana žele da nose, obično jedan spakuje užinu za sve i podeli... Moje je samo da ih odvezem do škole.

Najlepse je kada smo zajedno svi na okupu, kada možemo da odemo negde, na neku bližu destinaciju. Deca vole društvene igre, slažemo velike slagalice evropskih gradova. Kao i u svakoj porodici, nekad se svađaju, nekad se lepo igraju. Svako ima svog partnera za svađanje i za igru. Uglavnom se brinu jedni o drugima, i znaju baš lepo da se zaigraju. Imamo veliku kuću i dvorište, nikad im nije dosadno. 

Živimo sami, nemamo ničiju pomoć, nije nam potrebna, deca su izuzetno samostalna. Suprug pomaže u svemu. Voli da sprema hranu, vrlo često napravi nešto za doručak i večeru. Najstarija ćerka ima 15 godina, a ostali pomažu prema svojim mogućnostima."

Povezane vesti

Pitali smo ovu supermamu da li i kako uspeva da postigne sopstveni mir, da li uspeva da radi ono što je samu ispunjava. 

"Ne znam kako bih odgovorila na pitanje o ličnom miru. Recimo da je to kada oni odu u školu, svi su prepodnevna smena, u kući je mirno, napravim nes kafu, pogledam nešto na internetu. Subotom obavezno idem u šoping, volim da kupujem odeću za sebe i njih, to me opušta, kao i uređivanje kuće i dvorišta, često im menjam enterijer u sobama i u kući. Volim da putujem, skoro sam bila u Budimpešti na jednodevnom izletu, sledeća je Venecija..."

A kako bi inspirisala druge mame koje žele, ili pak planiraju veliku porodicu sa mnogo mališana, ova mama je rekla samo jedno: 

"Neka poruka bude ova naša fotografija, jer slika govori više od hiljadu reči!"

Mama Dragana

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica