Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaš vodič za kupovinu tokom pandemije virusa korona - kako zaštititi porodicu

Izdvajamo korisne savete za zaštitu od koronavirusa prilikom kupovine namirnica.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nove mere sa kojima se susrećemo tokom vanrednog stanja, a koje iziskuju ostanak kod kuće i što manji odlazak napolje, dovele su do zaista velikih i nepromišljenih kupovina u prodavnicama. Ipak, moramo imati na umu da je i u prodavnici vrlo važno čuvati se od virusa, te smo izdvojili ključne stvari koje će vam pomoći da se prilikom kupovine zaštitite.

Ograničite vreme u radnji

Jasno je da se koronavirus prenosi kapljično, kada neko kašlje i kija. Ove kapljice mogu putovati i do dva metra udaljenosti, te mogu inficirati osobu ako dospeju do njegovih očiju, usta ili nosa. Zato je najbolje distancirati se od ljudi i ograničiti kontakt koliko god je to moguće.

Pripremite spisak namirnica kako biste skratili vreme u prodavnici, kretanje među ljudima i dodirivanje stvari. 

Dodirujte što je manje moguće

Nakon što se inficirana osoba nakašlje ili kine, postoji mogućnost da kapljice završe na policama, hrani, kolicima za kupovinu. Dajte sve od sebe da ih što manje dodirujete. Najbolje bi bilo obrisati sve kupljeno kada dođete kući. 

Takođe, nemojte dodirivati ono što ne želite da kupite. Ovo je vrlo važno jer, ukoliko ste pozitivni na virus a to ne znate, vrlo lako ga možete preneti drugim ljudima. 

Povezane vesti

Ako morate u kupovinu a ne osećate se dobro, obavezno nosite masku

Ljud koji su bolesni ne bi trebalo da izlaze u javnost. Međutim, šta raditi ako ste samohrani roditelj i preko su vam potrebne namirnice?

Nošenje maske je zaista efektna mera u sprečavanju širenja virusa korona sa inficirane osobe. Maska ne dozvoljava kapljicama da se prošire kada kašljete ili kinete. 

Ipak, nošenje maske nije najsigurniji vid zaštite od zaraze ukoliko ste zdravi.

Idite sami u kupovinu

Samostalni odlazak ograničava izloženost potencijalnoj zarazi. Naročito deca ne mogu razumeti zašto se distanciramo od drugih ljudi, pa bi najbolje bilo ne voditi ih sa sobom u kupovinu. Oni neće razumeti zašto ne smeju da se približe drugarima ili bliskim ljudima, zato je najbolje da ostanu kod kuće. 

Povezane vesti

Izbegavajte dodirivanje lica

Ako su kapljice na neki način dospele do vaših ruku, možete se inficirati samo dodirivanjem nosa, očiju, usta. Obavezno izbegavajte dodirivanje lica, naročito u javnosti.

Obavezno pranje ruku

Dobra higijena ruku je ključna u sprečavanju širenja virusa korona. Čim uđete u automobil koristite dezinfekciono sredstvo, a kada uđete u kuću, pranje ruku sapunom je obavezno.

Mislite na pakovanja

Američka Uprava za hranu i lekove istakla je da se virus korona nije prenosio kroz hranu ili pakovanje, ali je u svakom slučaju dobro biti oprezan. 

- Dobro operite voće i povrće pre upotrebe. Uprava ne preporučuje pranje namirnica ili mesa sapunom, sirćetom ili izbeljivačem.

- COVID-19 može preživeti na kartonu neka 24 sata. Odbacite sve spoljne pakete i omote, poput kutije za zitarice, a ostavite u unutrašnjem pakovanju. Neka pakovanja možete obrisati dezinfekcionim maramicama.

- Kada sklonite kese od kupovine, očistite kuhinjsku površinu.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na:

Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica