Kako se novi koronavirus i dalje širi, sve više ljudi traži načine da se zaštiti od infekcije. Uvek je dobra ideja dobro oprati ruke i izbeći bliski kontakt sa bolesnim osobama, ali postoje i druge stvari koje možete da uradite, kao što je detaljno i dubinsko čišćenje doma.

U nastavku pročitajte preporuke CDC-a (Centra za prevenciju i kontrolu bolesti).

1. Prvo očistite, a potom dezinfikujete

Čišćenjem uklanjate prljavštinu i bakterije sa površine, a za potpuno uklanjanje mikroba, savetuje se upotreba posebnih hemikalija. I čišćenje i dezinfekcija mogu umanjiti rizik od širenja infekcije, ali bitno je da prvo očistite, pa dezinfikujete.

Savet: Ne zaboravite da pročitate nalepnicu na sredstvima za dezinfekciju. Neki moraju da ostanu vlažni od dva do deset minuta.

2. Dezinfikujte površine koje se najviše koriste

Prvo obratite pažnju na stolove, kvake na vratima, prekidače za svetlo i toalete. Pre nego što dezinfikujete prljave površine, dobro ih očistite deterdžentom ili sapunom i vodom. Za dezinfekciju možete koristiti alkoholne rastvore koji sadrže najmanje 70 odsto alkohola, proverena sredstva za dezinfekciju ili razblažene rastvore za izbeljivanje. Ne koristite proizvode sa isteklim rokom trajanja i ne mešajte izbeljivač sa bilo kojim sredstvima za čišćenje.

Savet plus: CDC preporučuje da sami napravite dezinfekcione rastvore, tako što ćete pomešati 5 kašika izbeljivača sa 4 litre vode ili 4 kašičice izbeljivača sa litar vode.


Zaštitite se od koronavirusa: 5 saveta kako da detaljno očistite kuću, Foto: Shutterstock

3. Nosite rukavice i vodite računa da imate dobru ventilaciju dok čistite

Rukavice za jednokratnu upotrebu su obavezne priliom čišćenja (obavezno ih bacite nakon upotrebe!). Ako koristite rukavice koje mogu da se koriste više puta, nemojte ih koristiti u druge svrhe i očistite ruke odmah nakon skidanja rukavica.

Savet plus: Skinite rukavice, izvrnite ih na unutra i ne dozvolite da spoljna strana rukavice dodiruje vašu kožu.

4. Perite prljav veš na visokim temperaturama 

Nema potrebe da tresete prljav veš, jer to može da raseje virus kroz vazduh. Ako ne koristite rukavice prilikom sortiranja i pranja prljavog veša, obavezno nakon toga operite ruke. Takođe, razmislite o pranju korpe za prljav veš, jer ona takođe može da sakuplja klice i viruse.

Savet plus: Za pranje predmeta koristite najvišu temperaturu vode i ostavite da se nakon toga potpuno osuše.


Zaštitite se od koronavirusa: 5 saveta kako da detaljno očistite kuću, Foto: Shutterstock

5. Detaljno očistite elektronske uređaje

Telefoni i tableti su ono što CDC naziva najrizičnijim površinama, tako da ćete želeti da ih očistite. Izbegavajte upotrebu alkohola, sredstava za dezinfekciju ili sličnih sprejeva zato što njihovo korišćenje može oštetiti zaštitni deo ekrana. Umesto toga, isključite uređaj, blago navlažite magičnu krpu sapunom i vodom i očistite telefone i tablete.