Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne pravimo deci životne ožiljke: Najčešće greške roditelja nakon razvoda

Razvod je veoma bolan za sve članove porodice, a deca su posebno osetljiva. Saznajte u čemu bivši supružnici najčešće greše, te nanose dodatnu bol svojoj deci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razvod je za bračne partnere prekid ljubavi, predanosti, zajedništva... kraj jedne etape. Za dete je to nešto mnogo veće. Deca u takvim situacijama postaju posebno osetljiva te ih potezi roditelja nakon razvoda mogu obeležiti i ostaviti tragove za celi život.

Stranica Bright Side donosi nekoliko stvari na koje roditelji moraju obratiti pažnju nakon razvoda kako on "ne bi ostavio loše tragove" na deci.

Ne gledajte svoju decu kao odrasle osobe. 

Oni verovatno ne razumeju zašto se razvodite i kako se osećate tokom razvoda. Odgovorni ste za njih i morate im pomoći da se osećaju sigurno i zaštićeno te će onda sve biti uredu. Nije neophodno razgovarati s njima o svakom detalju, ali im je potrebno pružati podršku i ne opterećavati ih problemima koje razvod sa sobom donosi. Razgovarajte s porodicom, prijateljima, psihologom... ne sa decom.

Nemojte da terate svoje dete da bira. 

Ono ne treba da bude u poziciji gde mora da izabere da li više voli mamu ili tatu i s kim želi da živi, jer će na taj način imati osećaj kao da nekoga od vas dvoje izdaje. Potrudite se da što ravnopravnije podelite obaveze oko deteta s vašim partnerom i planirajte isključivo u detetovu korist.

Ne kršite dogovorena pravila.

Mnogi bivši bračni partneri prave sličnu grešku, trude se da budu omiljeni roditelj svom detetu. Ne pokušavajte da ga osvojite novim stvarima i kršenjem pravila koje je drugi roditelj postavio. Vaše dete će postepeno početi da radi ono što želi, šta god mu vi govorili. Zapamtite da, iako ste razvedeni, vaš bivši partner i vi imate obavezu odgajanja deteta i tome se maksimalno posvetite. Radite kao tim.

Povezane vesti

Ne dozvolite detetu da oseća krivicu.

Vaše dete se oseća krivim za razvod - pre ili kasnije, ovo bi se moglo dogoditi. Važno je da redovno razgovarate s detetom kako biste sprečili da misli ovakvo nešto ili bilo šta slično ovome. Uz to, moguće je da ćete misliti da ste vi krivi za celu situaciju. Nekad se neplanirane neprijatne stvari jednostavno dese, te na njih ne možemo mnogo da utičemo. 

Nemojte kriviti partnera za razvod.

Posebno se preporučuje da loše i negativne misli o vašem bivšem ne delite s detetom. Ne zaboravite da je dete vaše, ali i vašeg partnera. Ni slučajno ga nemojte koristiti kao medijatora koji će smirivati zaraćene strane. Ono ne mora prolaziti kroz to, a vi bi trebalo da se postavite kao odgovoran roditelj i odrasla osoba i da svoje probleme rešavate na zreo način. 

Ne pokušavajte da smanjite kontakt vašeg deteta sa drugim roditeljem.

Ne svetite se bivšoj ljubavi tako što ćete mu uskratiti viđanje dece ili smanjiti kontakt telefonom. Rezultat svega jeste da ćete najviše povrediti dete.

Nemojte se svađati pred detetom.

Dete razume više nego što mislite. Nije uredu psovati, vređati i navoditi mane vašeg bivšeg partnera pred detetom, potrebno je sve rešiti u četiri oka, daleko od detetovih ušiju.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica